13.1 C
Zvornik
19. април 2024.

Propao plan za izolaciju ruskog lidera

NJUJORK – Zapad nije uspio da izoluje ruskog lidera Vladimira Putina, a najbolji dokaz za to jeste odlučujuće učešće Moskve u postizanju sporazuma sa Iranom – ističe „NJujork tajms“. Ne samo da plan izolacije nije prošao, već se Putin posljednjih nekoliko sedmica pozicionirao u centar međunarodne diplomatije, navode analitičari američkog lista.

Sporazum sa Iranom pokazuje da Putin utiče na svjetske događaje uprkos pokušajima Zapada da ga skloni u stranu.

Ruski lider nedavno se sreo sa članovima BRIKS-a i onima koji pretenduju da postanu punopravni „igrači“ u ovim savezima.

Takođe, vidljivo je da ruski predsjednik uživa posebnu naklonost kineskog lidera Xi Đingpina i iranskog predsjednika Hasana Ruhanija.

Novinari ističu da napore Rusije na međunarodnoj sceni pohvaljuje čak i američki predsjednik Barak Obama, koji se zahvalio Putinu za doprinos Rusije u postizanju dogovora sa Iranom.

„Odnosi Rusije i SAD ostaju napeti zbog ukrajinske krize. Međutim, precizni diplomatski proračuni ruskom predsjedniku omogućavaju da zadrži poziciju na međunarodnoj sceni i spriječi pokušaje Zapada da ga proglase `zlikovcem`“ – navodi „NJujor tajms“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se