3.1 C
Zvornik
18. април 2024.

Prikupljene 73 doze krvi

U okviru tradicionalne memorijalne manifestacije „Petrovdanski dani“ danas je u Srebrenici organizovana akcija dobrovoljnog davanja krvi, a najdragocjeniju tečnost su dale 73 osobe.

Predsjednik Boračke organizacije Srebrenica Gojko Simić izrazio je zadovoljstvo odzivom, koji je na nivou prošlogodišnjeg.

„Najveći broj davalaca je bio iz Srebrenice, a posebno zahvaljujemo grupama višestrukih dobrovoljnih davalaca krvi iz Ugljevika, Zvornika, Vlasenice i Bratunca, kao i radnicima `Elektro-Bijeljine` koji su masovno učestvovali u današnjoj akciji“, rekao je Simić.

On je istakao da je posebno značajno da je u akciji učestvovao veći broj mladih iz Srebrenice koji su prvi put danas dali krv, navodeći da se broj mladih davalaca svake godine povećava.

Doktor Vladimir Dražić iz Službe za transfuziju zvorničke bolnice rekao je Srni da je akcija u Srebrenici jedna od najmasovnijih koja se organizuje u regiji Birač.

Bila je ovo 17. akcija dobrovoljnog davanja krvi u okviru „Petrovdanskih dana“. Prvih godina krv je davalo 10 do 30 davalaca, a u posljednjih nekoliko godina taj broj je povećan, i oko 70 osoba daje krv.

Organizator akcije je Boračka organizacija iz Srebrenice, u saradnji sa opštinskim Crvenim krstom i Službom za transfuziju zvorničke bolnice.

„Petrovdanski dani“ održavaju se u znak sjećanja na 69 ubijenih srpskih vojnika i civila na Petrovdan 1992. godine koje su muslimanske snage ubile u srebreničkim selima Zalazje i Sase, te u Biljači i Zagonima kod Bratunca.

Tog dana zarobljena su 22 Srbina na Zalazju i Zagonima od kojih je 10 pronađeno i identifikovano prije tri godine, dvoje je ekshumirano ranije, a 10 se još vode kao nestali.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se