14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Presuda suda u Lozani: Albanija dobija tri boda!

Međunarodni sud za sportsku arbitražu u Lozani (CAS) dodijelio je Albaniji tri boda sa prekinutog meča sa Srbijom u Beogradu.

U obrazloženju presude se navodi da je prekid meča, kao i njegovo kasnije napuštanje, prouzrokovano lošom bezbjednosnom organizacijom, fizičkim nasrtajima navijača i makar jednog redara.

Zbog toga, kaže se dalje, „odgovornim se mora smatrati Fudbalski savez Srbije, a ne Fudbalski savez Albanije“.

CAS je oborio inicijalnu odluku Uefe sa obrazloženjem da njegova komisija, na osnovu podnijetih dokaza, nije mogla nesumnjivo da utvrdi da je sudija izdao „jasno, direktno i bezuslovno naređenje“ igračima Albanije da nastave meč „na osnovu definitivne odluke da je bezbjednost osigurana“.

Na drugoj strani, sud u Lozani je podržao prvobitnu odluku Uefe koja se tiče odgovornosti Fudbalskog saveza Albanije u vezi sa dronom i zastavom sa neprimjerenim simbolima. Zbog toga je izrečena novčana kazna od 100.000 evra ostala na snazi.

Prije suda u Lozani, pa i pre svih medija u Albaniji, vijest je na svom Tviteru objavio premijer te zemlje Edi Rama.

„Super. To je evropska pravda, tri boda za crveno-crne u Beogradu“, napisao je Rama.

Na utakmici koja je prošle godine prekinuta na stadionu Partizana u 41. minutu, došlo je do incidenata kada se iznad terena pojavio dron sa zastavom „Velike Albanije“.

Nakon toga su se sukobili i fudbaleri dva tima, a određen broj navijača je našao svoje mjesto na igralištu.

Uefa je utakmicu prvobitno registrovala rezultatom 3:0 za Srbiju, ali je srpski tim kaznila oduzimanjem tri boda zbog pomenutog utrčavanja gledalaca na teren.

Nakon toga oba saveza su uložila žalbu CAS.

Nakon ove odluke Albanija deli drugo mjesto u kvalifikacionoj grupi I sa selekcijom Danske. Obe ekipe imaju deset bodova, iza Portugalije, koja ih je sakupila 12. Srbija pak sada ima minus dva boda, što naravno znači da više nema ni teoretskih šansi da ode na šampionat Evrope u Francuskoj, javlja RTS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se