5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Politički, pravni i medijski aspekti istine o Srebrenici

Udruženje veterana službi bezbjednosti Republike Srpske ukazalo je da kod mnogih slobodoumnih ljudi postoji sumnja u službenu verziju događaja u Srebrenici iz jula 1995. godine zbog čega se zalažu za kritičko preispitivanje svih okolnosti ovog zločina.

„Kako masakr u Srebrenici ne bi bio instrument političkog obračuna sa Republikom Srpskom, osuđujemo zabranu svakog preispitivanja ovog slučaja i poricanja genocida utvrđenog presudom Haškog tribunala“, zaključak je sa Javnog foruma za bezbjednost koji je održan u Banjaluci.

Učesnici ovog foruma predlažu da Vlada Republike Srpske donese odluku o nastavku rada Komisije za Srebrenicu, kako bi se zaštitili nacionalni interesi srpskog naroda i ustavna pozicija Republike Srpske u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

„U cilju naučnog osvjetljavanja ratnih sukoba u BiH, a posebno oko Srebrenice, ne smije postojati zabrana niti ograničenje u istraživanju, pronalaženju novih činjenica i dokaza u cilju objektivne pravne i istoriografske analize“, ukazuju stručnjaci za bezbjednost.

U zaključcima sa foruma se ukazuje da u traganju za istinom treba kritički sagledati sve podatke i dokaze o činjeničnoj pozadini građanskog rata u bivšoj Jugoslaviji, kako bi se razjasnila uloga međunarodnih i domaćih faktora.

„Genocid u Jadovnu i Jasenovcu, pokolj u Blajburgu i brojni drugi zločini u Drugom svjetskom ratu nisu bili dovoljna opomena, pa nam se istorija ponovila 1992-1995. godine“, podsjećaju veterani službi bezbjednosti.

Oni ocjenjuju da je kritičko preispitivanje neophodno „zbog bliskosti ovih događaja sa zločinima u Podrinju od 1992. do 1995. godine i kontroverznim masakrom u Srebrenici iz jula 1995. godine, koji je neuporediv sa zločinima NDH i nacista nad Jevrejima, a koji je dobio sudsku kvalifikaciju genocida“.

Kako se navodi, potrebno je uraditi uporedne istorijsko-analitičke studije o Križnom putu 1945. godine, padu zaštićenih zona UN u bivšoj Jugoslaviji, a posebno događaje u i oko Srebrenice prije, za vrijeme, i posle pada zaštićene zone Srebrenica i Žepa.

Veterani službi bezbjednosti podsjećaju da svi narodi u BiH treba da imaju human odnos prema svim žrtvama i da njeguju kulturu sjećanja na žrtve ratova koji su se kroz istoriju vodili na ovim prostorima bez politizacije stradanja.

„Na putu do pomirenja potrebno je osuditi sve zločine i utvrditi potpunu istinu, kako u budućnosti zbog mržnje i osvetoljubivosti ne bi dolazilo do ponavljanja zločina“, zaključili su veterani službi bezbjednosti Republike Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se