8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Počeo vanredni samit šefova država i vlada evrozone

U Briselu je večeras počeo vanredni samit šefova država i vlada evrozone posvećen situaciji poslije grčkog referenduma na kojem su se građani izjasnili protiv mjera štednje.

Njemački kancelar Angela Merkel izjavila je da „još ne postoji osnova za pregovore o novom paketu pomoći Grčkoj“.

„Solidarnost na evropskom nivou i odgovornost na nacionalnom nivou su važni. Bez solidarnosti i reformi nema rješenja“, rekla je Merkelova i upozorila da ističe vrijeme za nalaženje rješenja za grčku dužničku krizu.

Francuski predsjednik Fransoa Oland smatra da odluke koje su neophodne za ostanak Grčke u evrozoni treba donijeti „tokom nedjelje“ i ukazao je na mogućnost davanja neodložne pomoći toj zemlji.

„Šta želimo? Da Grčka ostane u zoni evra, to je cilj“, rekao je Oland po dolasku na vanredni samit, prenose mediji.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da od grčke Vlade očekuje da predloži izlaz iz ove situacije.

„Protiv sam izlaska Grčke iz evra, takav scenario moramo da izbjegnemo“, istakao je Junker i napomenuo da je posao Evropske komisije da nađu kompromis.

Od grčkog premijera Aleksisa Ciprasa očekuje se da predloži set reformi koji bi omogućio novi dugoročni paket pomoći, uz eventualno otpisivanje dijela duga.

Prije samita je nekoliko članica evrozone izrazilo stav da otpis dugova ne dolazi u obzir dok Grčka ne dokaže da će reformisati privredu i sprovesti mjere štednje.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se