23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Organizovati sastanak o efikasnijem korišćenju IPA fondova

Članovi odbora za evropske integracije Narodne skupštine Republike Srpske i Skupštine Srbije dogovorili su danas da bude organizovan sastanak načelnika lokalnih zajednica iz pograničnih područja Srbije i Srpske na kojem bi se razgovaralo o efikasnijem korišćenju IPA sredstava.

Na taj sastanak ćemo pozvati i predstavnike vlada, kao i delegaciju EU da bismo omogućili da lokalne zajednice imaju bolju prohodnost ka korišćenju tih sredstava i time olakšamo život građanima u tim područjima“, rekao je predsjednik Odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srpske Branislav Borenović novinarima nakon sastanka u Banjaluci.

On je najavio da bi do kraja godine trebalo da bude održan i sastanak odbora za evropske integracije Narodne skupštine Srpske, Parlamenta Federacije BiH i parlamenta BiH sa ovim odborom iz Srbije.

Borenović je naveo da je na današnjem sastanku razgovarano o intenziviranju saradnje ova dva odbora na osnovu protokola o saradnji, potpisanog u oktobru prošle godine, proširenju saradnje i razmjeni iskustava u radu u oblasti evropskih integracija.

„Srbija je lider u procesu evropskih integracija zemalja zapadnog Balkana i svako iskustvo iz Srbije nam je dobrodošlo, i za nas u Srpskoj i u BiH“, istakao je Borenović.

Predsjednik Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Aleksandar Senić rekao je da je Srbija potpuno spremna za otvaranje pregovaračkih poglavlja sa EU.

On je podsjetio da je Evropski parlament pohvalio Odbor Skupštine Srbije, jer je tokom razmatranja pregovaračkih poglavlja donio odluku o uključivanju više od 600 nevladinih organizacija da bi bila uzeta u obzir njihova mišljenja u okviru definisanja pregovaračkih pozicija u pregovorima sa Evropskom komisijom.

Senić je naveo da je na sastanku razgovarano i o tome kako vršiti parlamentarni nadzor i nadzornu ulogu u kontroli rada izvršne vlasti, na koji način ustanoviti razmjenu iskustava u evropskim integracijama, te o pojačavanju prekogranične saradnje pograničnih opština.

Članovi Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije imali su sastanak i sa članovima Odbora Narodne skupštine Srpske za privredu, čiji je predsjednik Dušan Berić rekao novinarima da bi u budućem radu skupštinski odbori za privredu iz regiona trebalo više da „dirnu“ u zakonodavstvo.

Berić je naveo da će se u narednom periodu skoro 90 odsto investicija odnositi na one koje pokreću vlasnici koncesija i da se, zbog toga što su i Srpska i Srbija primorane da daju dosta prirodnih bogatstava u koncesije, zakonski mora odrediti da preferencije za koncesiju ima kandidat koji je spreman uzeti domaće firme i radnike za izvođenje poslova.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se