18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Odličan kvalitet ovogodišnje maline, ali umanjen rod!

Broj uzgajivača stalno raste jer se sve više domaćinstava odlučuje da uzgaja malinu i kupinu pošto su tu prihodi znatni i sigurni.

Predsjednik Udruženja malinara „Vilamet“ Ljubiša Alempić ističe da su prinosi ovog voća bolji nego prošle godine i da se kreću prosječno od 850 do 900 kilograma po dunumu.

On očekuje da će na području opština Bratunac, Srebrenica i Milići, čije malinare okuplja „Vilamet“, biti proizvedeno više od 2.000 tona maline i kupine.

Prema njegovim riječima, akontativna cijena maline je 3,25 KM po kilogramu, potražnja je velika, a plasman siguran.

Alempić kaže za Srnu da uzgajivači očekuju da konačna cijena na kraju sezone berbe bude bolja nego prošle godine i da iznosi oko 4 KM po kilogramu.

On procjenjuje da je kvalitet roda odličan, ali da su indirektne štete od prošlogodišnjih poplava i velika vlažnost zemljišta na nekim parcelama uticali na umanjenje prinosa maline.

Niko, pa ni Udruženje „Vilamet“, čije je sjedište u Bratuncu, nema pouzdane podatke kolike su površine pod zasadima maline i kupine. Procjenjuje se da je pod zasadima oko 200 hektara, ali da se te površine značajno povećavaju.

Alempić navodi da je proljetos zasađeno oko 50 hektara malinom i kupinom, zahvaljujući pomoći koju pružaju Japanska agencija za međunarodni razvoj, opština Bratunac, UNDP i još neki donatori.

Ljubiša Alempić (Foto: SRNA)
Ljubiša Alempić (Foto: SRNA)

Ta pomoć ogleda se u besplatnoj podjeli sadnica, kao i obezbjeđivanju sistema za navodnjavanje, edukacijama uzgajivača i drugim podsticajima.

Oko 350 uzgajivača u bratunačkoj opštini u posljednjoj godini dobilo je i zasadilo po 1.200 sadnica maline ili kupine, a novi zasadi podizani su i u milićkoj i srebreničkoj opštini.

Broj uzgajivača stalno raste jer se sve više domaćinstava odlučuje da uzgaja malinu i kupinu pošto su tu prihodi znatni i sigurni.

Mnogi uzgajivači se udružuju i grade hladnjače za skladištenje kako bi malinu i kupinu prodavali onda kada je najbolja cijena na svjetskom tržištu.

Alempić ukazuje na problem sušenja zasada maline na površinama koje su bile zahvaćene poplavama. Ekspanzija širenja i povećanja broja zasada maline i kupine u srednjem Podrinju pokazaće prave rezultate za pet godina.

„Zajednički cilj ovih opština, udruženja i uzgajivača jeste da do tada imamo zasade koji će davati ukupan prinos veći od 5.000 tona maline i kupine“ – napominje on.

Uzgajivač maline iz bratunačkog naselja Podgradac Goran Ostojić kaže da se njegova porodica bavi malinarstvom 30 godina i da očekuje bolju sezonu nego prošle godine, kada je, uz podsticaje od Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske, ostvario prihod od 7.000 KM po dunumu.

On tvrdi da je uzgoj maline i kupine trenutno najperspektivnija djelatnost na ovom području.

Ostojić ističe da je od otkupljivača, kao i većina uzgajivača, dobio dio sredstava kao avans za izvođenje radova u malinjacima. Veći dio sredstava naplati u toku berbe i isporuke maline, a manji po završetku berbe.

Priredio: Miro PEJIĆ (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se