Obilježena godišnjica stradanja Bošnjaka (foto)

U Potočarima je završen komemorativni skup posvećen 20 godina od stradanja Bošnjaka iz Srebrenice i susjednih opština, na kojem su se obratili brojni domaći i strani visoki zvaničnici.

Nakon komemorativnog skupa, brojne domaće i strane delegacije položiće cvijeće i odati počast stradalima u sakralnom dijelu Memorijalnog centra.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko poručio je na komemorativnom skupu da treba okrenuti novu stranicu i započeti novi vijek, kao što su nekada veliki neprijatelji, a danas stubovi Evrope – Francuzi i Nijemci uradili nakon Drugog svjetskog rata.

On je naveo da se danas u Srebrenici potvrđuje da nema loših naroda, samo loših pojedinaca.

Incko je naveo da se ojačava proces ozdravljenja Srba, Bošnjaka, Hrvata i drugih, ali i međunarodne zajednice, koja, takođe, snosi dio odgovornosti, kao što je to nedavno rekao generalni sekretar UN-a.

„Danas smo došli u Srebrenicu da pružimo ruke i gradimo mostove, a ne zidove“, rekao je Incko i poručio da treba reći ne podjelama i jače nego ikada pokazati opredijeljenost za reintegriranu BiH, koja ima evroatlantsku budućnost.

Član Predsjedništva BiH Dragan Čović rekao je na komemoraciji u Potočarima da „život i suživot idu ruku pod ruku u BiH“, da iz Srebrenice mora otići poruka da mir nema cijenu, te da ne treba dopustiti bilo kome „da na svetosti ovih žrtva gradi nove sukobe“.

Premijer Turske Ahmet Davutoglu poručio je da se mora podržavati mir u BiH, jer on znači mir na Balkanu, Evropi i svijetu.

„Nećemo zaboraviti ono što se desilo ovdje, ali ne možemo propagirati mržnju i osvetu“, rekao je Davutoglu.

Predsjednik Haškog tribunala Teodor Meron poručio je na komemoraciji da će „odgovorni nositi ovu stigmu i ona će biti upozorenje svima“, te da se nikada ne smije zaboraviti prošlost.

Glavni tužilac Haškog tribunala Serž Bramerc poručio je na ovom skupu da sada lokalni sudovi moraju nastaviti rad Tribunala.

„Treba procesuirati još stotine slučajeva zločina. Međunarodna zajednica nastavlja sa traženjem nestalih. Žrtve ne mogu da nastave dalje dok se ne pronađu njihovi članovi porodice“, dodao je Bramerc.

Zamjenik generalnog sekretara UN Jan Elijason prenio je saosjećanje i solidarnost prvog čovjeka ove svjetske organizacije Ban Ki Muna porodicama svih žrtava koje, kako je rekao, UN i međunarodna zajednica nisu uspjele da zaštite.

„Moramo jačati humanitarne akcije, moramo djelovati na prvi znak nasilja, staviti ljudska prava i ljudska bića na prvo mjesto. Nemamo riječi da izrazimo kajanje“, dodao je Elijason.

Gradonačelnik opštine Srebrenica Ćamil Duraković rekao je da će danas, na 20 godina od zločina nad Bošnjacima, u Memorijalnom centru Potočari biti ukopani posmrtni ostaci 136 osoba ubijenih u julu 1995. godine.

On je pozvao odgovorne da kažu gdje se nalaze posmrtni ostaci preostalih stradalih Bošnjaka, navodeći da će to biti „pružena ruka pomirenja i početak novog života“.

Bivši američki predsjednik Bil Klinton rekao je da je zahvalan što je BiH i dalje mirna zemlja, što je blizu članstva u EU i učesnik mirovnih misija širom svijeta.

„Žao mi je što nam je toliko dugo trebalo da postignemo jedinstvo, da upotrijebimo silu da se nasilje zaustavi. Drago mi je što je mir održan“, rekao je Klinton, koji je zahvalio premijeru Srbije Aleksandru Vučiću na dolasku u Potočare.

Predsjednik Slovenije Borut Pahor poručio je da oproštaj i pomirenje zahtijevaju puno hrabrosti i povjerenja i da je to jedini put za bolju budućnost.

Hrvatski predsjednik Kolinda Grabar-Kitarović je narodima u BiH, u ime Hrvatske i u svoje lično ime, poželjela svijetlu budućnost, mir i prosperitet. „Hrvatska je uz vas“, poručila je Kitarovićeva.

Crnogorski predsjednik Filip Vujanović je prilikom dolaska u Srebrenicu izjavio da Crna Gora izražava poštovanje žrtava ovog zločina, poruku pomirenja i želju da ovaj prostor nikada više ne bude blizu bilo kakvog nesporazuma koji bi svojim obimom i količinom doveo do toga da se poremeti stabilnost.

(SRNA)

Back to top button