15.9 C
Zvornik
29. март 2024.

O zahtjevima penzionera i na Predsjedništvu BiH?

Iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića dali su uvjeravanja delegaciji Partije ujedinjenih penzionera da će tražiti da Predsjedništvo raspravlja o zahtjevu za rješavanje pitanja diskriminacije penzionera iz Republike Srpske koji su pravo na penziju stekli u Federaciji BiH.

Predsjednik stranke Ilija Stevančević rekao je nakon sastanka sa Ivanićevim savjetnicima Mirom Pekić i Zoranom Đerićem da će, ukoliko se Predsjedništvo ne usaglasi o ovom pitanju, biti upućena sugestija nadležnim organima za rješavanje ovog pitanja.

On je dodao da su pismo sa istim zahtjevom uputili i predsjedavajućem i zamjeniku predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Šefiku DŽaferoviću i Mladenu Bosiću, visokom predstavniku u BiH Valentinu Incku, predsjedavajućem Savjeta ministara Denisu Zvizdiću i ombudsmanu BiH.

„Neshvatljivo je da se 15 godina čeka da ti ljudi ostvare svoja prava, a šteta koja je nanesena Fondu PIO Republike Srpske do sada iznosi oko 900 miliona KM“, rekao je Stevančević.

On je izrazio očekivanje da će entitetske vlade, koje su i nadležne, pokušati da riješe ovo pitanje.

„Sporazum entitetskih fondova penzijskog i invalidskog osiguranja iz 2000. godine je diskriminatorski, jer u njemu piše da će penziju isplaćivati onaj fond na čijem se području zatekao korisnik prava u vrijeme potpisivanja sporazuma“, precizirao je Stevančević.

On je najavio da će se u četvrtak, 9. jula, u Banjaluci sastati delegacije penzionera iz Republike Srpske sa zamjenikom visokog predstavnika u BiH i da će na tom sastanku insistirati da visoki predstavnik zahtijeva rješavanje ovog pitanja.

„Nadamo se da se OHR neće svrstati na jednu stranu, nego da će pokušati da dokaže da je sporazum iz 2000. godine diskriminatorski i da više ne može da opstane“, rekao je Stevančević.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se