23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Nović: Evropski zakon koji nikome neće biti na štetu

Srpski delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Sredoje Nović rekao je danas da građani BiH treba da budu zadovoljni što je, nakon tri i po godine bespotrebnog „razvlačenja“, usvojen Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH.

„Smatram da je to evropski zakon koji nikome od građana BiH neće biti na štetu. Svi građani BiH biće ravnopravni. Propustili smo dvije godine jer su nadležni organi za primjenu ovog zakona već sada mogli da imaju gotovo dvije trećine završenog posla. Danas bi imali jasniju sliku o prebivalištu i ne bi bilo toliko mnogo prijava na lažnim adresama“, rekao je Nović novinarima u Sarajevu po okončanju sjednice Doma naroda.

Predsjedavajući Doma naroda Bariša Čolak smatra da će ovaj zakon da donese pozitivne promjene u ovu problematiku. „Ovo novo rješenje koje je ponuđeno i mnogo je bolje od onog koje smo imali do sada“, smatra Čolak.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas po hitnom postupku Zakon o prebivalištu i boravištu državljana BiH, koji je prije dvije godine utvrdilo i u parlamentarnu proceduru uputilo Ministarstvo civilnih poslova BiH.

U parlamentarnim raspravama vođenim u prethodnom sazivu bošnjački predstavnici u Parlamentarnoj skupštini BiH protivili su se odredbama kojima se propisuje da su za prijavljivanje prebivališta i boravišta, uz dokumente kojima se dokazuje identitet i prebivalište lica, potrebni i dokazi da imaju stan ili kuću, odnosno podstanarski status.

Tvrdeći da ovo ugrožava povratak izbjeglih i raseljenih, bošnjački poslanici i delegati u parlamentu BiH u više navrata su osporavali usvajanje ovog zakona, a bilo je zatraženo i mišljenje Ustavnog suda BiH koji se, na zahtjev bošnjačkih delegata iz SDA, izjasnio da zahtjev za razmatranje po hitnom postupku i sadržaj ovog zakona nisu štetni po vitalni interes Bošnjaka ni ostalih naroda u BiH.

Tadašnji ministar civilnih poslova BiH Sredoje Nović kao razloge za dodatno dokazivanje prebivališta ili boravišta naveo je veliki broj lica prijavljenih na fiktivnim adresama, među kojima je bilo i kriminalaca.

U martu prošle godine bošnjački delegat u Domu naroda Halid Genjac predložio je zaključak da se ovaj zakonski prijedlog razmatra u redovnoj proceduri, ali na glasanju nije dobio entitetsku većinu, zbog čega je zaključak upućen na usaglašavanje Kolegijumu Doma naroda.

Zbog bolesti tadašnjeg bošnjačkog člana Kolegijuma Sulejmana Tihića, a potom opštih izbora, o ovom zaključku usaglašavao se novi Kolegijum Doma naroda koji nije postigao saglasnost, te je ovaj zakon usvojen danas po hitnom postupku, bez mogućnosti ulaganja amandmana.

Usvojenim izmjenama, navodi se u obrazloženju zakona, poboljšava se osnovni zakon, uvode u praktičnu primjenu propisi u vezi sa elektronskim potpisom, te preciziraju uslovi za prijavu i odjavu prebivališta radi unapređenja bezbjednosti ličnih dokumenata.

Prema izmjenama ovog zakona, državljani BiH mogu kod nadležnih organa prijaviti, odnosno odjaviti prebivalište ili boravište i adresu stanovanja elektronskim putem, i to bezbjednim elektronskim potpisom ovjerenim kvalifikovanom potvrdom.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se