Crna hronikaEx-YuVIJESTI

Nema zahtjeva za izručenje generala Borislava Đukića

Crnogorsko Ministarstvo pravde nije primilo zahtjev za izručenje generala Borislava Đukića, koji je uhapšen u Tivtu po potjernici hrvatskog Interpola.

Đukić je uhapšen 18. jula na Aerodromu Tivat, po potjernici Interpola radi obezbjeđenja njegovog prisustva u krivičnom postupku zbog navodno počinjenog zločina protiv čovječnosti od avgusta 1991. do kraja 1993. godine.

Crnogorsko ministarstvo navodi da se molba za izručenje sa pratećom dokumentacijom podnosi ovom ministarstvu, kao centralnom organu komunikacije, te dostavlja nadležnom sudu koji rješenjem utvrđuje da li su zadovoljeni zakonski uslovi za izručenje.

Nakon što nadležni sud donese rješenje o ispunjenosti uslova za izručenje, Ministarstvo pravde ga dostavlja državi koja podnosi zahtjev za izručenje.

Đukić, koji je državljanin Srbije, uhapšen je prilikom povratka za Beograd.

Na hrvatskoj optužnici, osim generala Đukića, nalazi se i general Ratko Mladić, tadašnji komandant 9. Kninskog korpusa JNA.

Prema dokumentaciji Dokumentaciono-informacionog centra „Veritas“, Đukić je kao komandant 221. motorizovane brigade 9. Kninskog korpusa JNA, tada u činu pukovnika, optužen za rušenje brane na Peruči.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close