14.3 C
Zvornik
28. март 2024.

Neargumentovane i paušalne optužbe o ugroženosti migranata

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Nebojša Stefanović odbacio je kao neargumentovane i paušalne optužbe da se u Srbiji grubo krše ljudska prava, posebno prava migranata.

„U danu kada Savet bezbednosti UN nije izglasao rezoluciju o Srebrenici u kojoj se najstrašnije optužuje srpski narod, usledili su brojni pritisci i kritike bez argumenata sa svih strana“, upozorio je Stefanović i pozvao sve koji navodno imaju dokaze o ugroženosti migranata da ih predoče.

Stefanović je istakao da Srbija kontinuirano radi upravo na unapređenju ljudskih prava i ispunjavanju svojih međunarodnih obaveza.

„Brojni su primeri profesionalnog i humanog postupanja pripadnika policije, ali i građana Srbije, prema migrantima i tražiocima azila. Zbog toga i biraju Srbiju kao zemlju kroz koju se bezbedno kreću sa svojim porodicama ka trećim zemljama“, poručio je Stefanović, saopšteno je iz MUP-a.

On je dodao da Vlada Srbije sistemski i sveobuhvatno pristupa poštivanju i unapređenju ljudskih prava, pa i sankcionisanju svih onih koji na nelegalan način koriste nesreću izbjeglica iz ratom zahvaćenih područja.

„Evropske zemlje Srbiju prihvataju kao ravnopravnog partnera u rešavanju problema migratornih kretanja, pa su iznenađujuće optužbe o nebezbednosti i torturi kojima su migranti, navodno, izloženi u našoj zemlji“, rekao je Stefanović.

On je podsjetio i da su Vlada Srbije i premijer Aleksandar Vučić osnovali komisiju za istraživanje ubistava novinara, koja je napravila bitne pomake u do tada neriješenim slučajevima, i dodao da je Vlada bila i ostaje posvećena kažnjavanju ratnih zločinaca i spremna je da se pokloni svim nevino stradalim žrtvama.

„Amnesti internešnel“ je u juče objavljenom izvještaju naveo da najveći pritisak emigrantske krize u Evropi trpe Srbija i Makedonija, što je posljedica propale emigrantske politike EU.

U izvještaju se navodi da se hiljade izbjeglih sa Bliskog istoka i iz Sjeverne Afrike suočava sa patnjama i zloupotrebama na putu preko Balkana prema EU i da su njihova ljudska prava „grubo narušena“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se