15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Napad na Vučića izazvao još veći međuetnički jaz u BiH

Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović ocijenila je da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici bacio sjenu na cijeli događaj koji je trebalo da protekne dostojanstveno, ali, sudeći po reakcijama, izazvao je samo još veći međuetnički jaz u BiH.

Cvijanovićeva je rekla da je premijer Vučić iskazao i ljudski, i politički, i državnički odnos koji je trebalo da doprinese izgradnji povjerenja, ali to nije tako prepoznato.

„Izgleda da ne valja ni kad se držite po strani, a ni kad ispružite ruku“, istakla je Cvijanovićeva u intervjuu za sutrašnje izdanje „Pres Republika Srpska“.

Govoreći o najavljenom referendumu u Srpskoj, ona je istakla da međunarodna zajednica pokušava da nametne tezu da je referendum nezakonit, iako je jasno da se provodi na osnovu zakona.

„Tvrde da je neustavan jer se, kako kažu, ne možemo izjašnjavati o onom što nije ustavna nadležnost Republike Srpske. I to je netačno, jer se građani Republike Srpske mogu izjašnjavati o svemu što ih dotiče, a ovakvo nakaradno pravosuđe na nivou BiH definitivno ih dotiče, vrijeđa, stvara nesigurnost, produbljuje sumnju u mogućnost dostizanja pravde i pravednosti“, navela je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da ne očekuje reakciju OHR-a, prije svega, zato što bi kažnjavanje zbog referenduma značilo diktatorski obračun sa demokratijom.

„Zato će vjerovatno pribjeći tome da vrše pritisak na poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srpske, da ih zivkaju, pišu im pisma, da vrše pritisak na one koje je narod birao na demokratskim izborima, što opet znači petljanje u volju naroda ili pritisak na demokratiju, ali u blažem obliku“, naglasila je premijer Srpske.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se