3.1 C
Zvornik
30. новембра 2022.

Napad na premijera – planirani pokušaj ubistva

Stručnjak za borbu protiv terorizma Dževad Galijašević rekao je Srni da je napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića planirani atentat i klasični pokušaj ubistva, što potvrđuje i činjenica da su u Potočare dovedene navijačke grupe iz Sandžaka i Federacije BiH, kao i da je prije napada uništena zaštitna ograda.

„Ove razbojničke grupe u tome nisu bile same. One su dobile signale iz Sarajeva i sa Zapada da to urade. Tome je posebno doprinijelo insistiranje Direkcije za koordinaciju policijskih agencija BiH da samo oni obezbjeđuju premijera Vučića i da to nije u nadležnosti MUP-a Republike Srpske, o čemu su napadači i obaviješteni“, istakao je Galijašević.

On je rekao da su „za ovaj pokušaj ubistva premijera Srbije posebno zaslužni Velika Britanija i njene tajne službe, upravo onako kako su zaslužni za već viđeno ubistvo još jednog premijera Srbije – Zorana Đinđića“.

„Hapšenje i oslobađanje Nasera Orića, kao i politički motivisana i zlonamjerna rezolucija Velike Britanije, koja kreira nestabilan Balkan i vječiti sukob Bošnjaka i Srba zajedno sa kriminalcima Bakira Izetbegovića iz SDA, te debate pune mržnje emitovane u federalnim medijima nekoliko dana prije komemoracije, planski su stvarali uslove da se kroz jedan događaj kreira totalni sukob i prekid bilo kakve komunikacije među zvaničnicima i narodima“, naglasio je Galijašević.

Zahvaljujući profesionalnom djelovanju MUP-a Republike Srpske, njegovom prisustvu i organizaciji pokrivanja kritičnih mjesta, te političkoj uzdržanosti i ozbiljnosti samog premijera Vučića, kaže Galijašević, ovaj napad se nije pretvorio u rat.

„Ruka pomirenja premijera Vučića ostala je pružena a to znači da Izetbegovićevi zločinci i kriminalci nisu ostvarili svoj cilj. Istovremeno, ni planovi Velike Britanije da se izazove novi rat na Balkanu nisu se ostvarili niti će ovim događajem prestati potreba Bošnjaka i Srba da krenu u proces pomirenja, da kazne sve zločince i na jednoj i na drugoj strani i da prestane politizacija tih zločina“, istakao je Galijašević.

Sigurno je da među Bošnjacima postoji mnoštvo fanatika koji ne žele saradnju ova dva naroda i koji Srebrenicu koriste kao zalog i temelj nekog budućeg rata, rekao je Galijašević, ali bošnjački narod u cjelini mora da prestane da toleriše takve neodgovorne pojedince i da prihvati da i u njihovim redovima ima zločinac, te da vjerski ekstremisti i njihove organizacione forme konačno moraju da budu pravno sankcionisani i onemogućeni da ruše mir i stabilnost u zemlji.

„Napad na premijera Srbije u Potočarima je neviđena sramota koja se muslimanima dešava u mjesecu Ramazana i u vrijeme vjerskog ispraćaja i sahrane nevinih žrtava Srebrenice. Oni koji su izvršili ovaj napad ne poštuju ni vrijeme, ni mjesto ni elementarno gostoprimstvo i pažnju za ljude koji žele da saučestvuju u žalosti“, istakao je Galijašević, dodavši da su čak i oni Bošnjaci, koji se nisu pridružili napadu na premijera Srbije, ćutali i horskim uzvicima, iskazivali razumijevanje za napadače i njihovo nedjelo.

On je ocijenio da je ovaj napad odraz opšteg stanja duha u bošnjačkom narodu i mržnje u kojoj, i dvadeset godina poslije rata, odrastaju nove generacije.

„Ta mržnja je rezultat ukupne politike zločinačke i razbojničke SDA i njenog vođe, korumpiranog fundamentaliste Bakira Izetbegovića i ona sve više liči na ponašanja radikalnih ekstremista iz arapskog svijeta – pripadnika ‘Islamske Države’, Al Kaide i Talibana“, ocijenio je Galijašević.

U uništenim državama Bliskog Istoka i cijelog arapskog svijeta, dodao je on, ovakvi događaji su svakodnevna pojava a, nažalost, i na ovim prostorima oni će sve više postajati svakodnevica.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
982PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se