15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Muslimani proslavljaju Ramazanski bajram (foto)

Jutrošnjom bajramskom molitvom počeo je Ramazanski bajram, a vjerski lideri uputili su čestitke i poruke mira.

Centralna bajramska svečanost u Bosni i Hercegovini održana je u Gazi Husrev-begovoj džamiji u Sarajevu, gdje je bajramsku molitvu predvodio poglavar Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein Kavazović, koji je u bajramskoj poruci poručio vjernicima da budu na „strani onih koji kažu da je naša najveća borba učiniti ljude sretnim, dati im nadu i učiniti nas društvom dobrih prilika za sve njegove članove“.

„Na tom planu se traži trud i viteštvo, požrtvovanost i odricanje i to je Božji put kojeg je on učinio blagoslovljenim. Ovo je veliki izazov za sve nas, a posebno za mlade ljude, da odvažno krenemo u pravcu izgradnje našeg društva“, rekao je Kavazović.

Apelovao je na snažniji iskorak u reformama, ističući da se o njima govori „kao da to neko drugi, a ne mi trebamo učiniti i da su potrebne drugom, a ne nama“

Podvukao je da nema nikakve sumnje da to nije moguće bez zajedničkog truda i žrtve svih članova društva, koje „mora biti odlučno, a teret jednako raspoređen prema sposobnostima svakog člana da ga ponese“.

„Valja nam razumjeti da društvo s vremena na vrijeme zahtijeva popravke baš kao i kuća u kojoj živimo. Najbolje održavanje kuće je ono koje je konstantno. Zastoj koji vidimo, cijela kolona teških društvenih problema ekonomske i socijalne prirode koja se formirala, stvara nervozu. Moramo se početi kretati, jer kretanje relaksira i oslobađa od stresa“, naveo je Kavazović, dodajući da će reforme mladima donijeti šansu da kreiraju svoju sadašnjost i budućnost.

Ukazao je na potrebu ozračja povjerenja i uvažavanja, smatrajući da su nam potrebni „pregaoci, koji će buditi nadu i oslobađati potencijal dobra koji u sebi nosi duh ove generacije vjernika“.

„Potrebni su nam uzori, dobri i uspješni muškarci i žene na koje se možemo ugledati i čije iskustvo i znanje možemo iskoristiti“, rekao je Kavazović.

Naglasio je da je Bajram prilika za podsjećanje na obaveze, koje su prioriteti u životu i postupanju i da je na vrhu te ljestvice porodica, roditelji i djeca, a briga o njima je, kaže, prva zadaća, koja ne smije biti gurnuta u stranu.

Ramazanski bajram je nastupio nakon što su muslimani sinoć sa nastupanjem ‘akšam-namaza’ ispratili sveti mjesec ramazan, mjesec posta tokom kojeg se vjernici, od zore do zalaska sunca, odriču hrane, pića i drugih tjelesnih užitaka. Post je jedna od pet temeljnih dužnosti muslimana.

Ramazanski bajram traje tri dana. Prvi dan Bajrama se provodi u krugu porodice koja se okuplja kod najstarijih članova, drugi dan se obilaze groblja, te se ujedno obilježava i kao ‘Dan šehida’. Treći dan predviđen je za druženje s prijateljima i poznanicima, a Kavazović napominje da se sklapaju prijateljstva gdje god mogu i da se zalaže za istinu gdje god se vidi da se želi naturiti laž.

„Izbjegavajmo svađe i prepirke o onome u čemu nema koristi, a u čemu je šteta očita. Praštajmo jedni drugima jer to učvršćuje veze među ljudima i narodima“, poručio je Kavazović.

Od 1530. godine harem Gazi Husrev-begove džamije postao je središte bajramskih okupljanja i svečanosti, gdje je jutros upriličen svečani program, koji predstavlja splet tekbira, kasida i ilahija, čime se na poseban način dodatno veličaju mubarek trenuci.

Nakon bajramske molitve Kavazović će primiti čestitare na bajramskom tradicionalnom čestitanju u svom kabinetu.

Centralna bajramska svečanost na području Muftiluka sarajevskog održava se u Sportskom centru Skenderija.

(Klix.ba)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se