PolitikaVIJESTI

MIP BiH pozdravlja dogovor o izlasku Makedonije iz političke krize

Ministarstvo inostranih poslova BiH ocijenilo je da je dogovor o izlasku Makedonije iz političke krize, koji su postigli lideri četiri najveće makedonske partije i predstavnici Evropske komisije, značajan za bezbjednost cijelog Balkana.

„Ovaj dogovor još jednom potvrđuje značajan bezbjednosni i transformativni potencijal koji EU ima na zapadnom Balkanu, a koji u prvi plan stavlja potrebu suštinske demokratizacije“, navodi se u saopštenju MIP-a.

MIP BiH, u svojstvu predsjedavajućeg Komiteta ministara Savjeta Evrope, pozdravlja proaktivan angažman EU, ali i osjećaj za odgovornost lidera najvećih makedonskih političkih stranaka koji su izabrali kompromis kao jedini način da kriza u zemlji bude riješena demokratskim putem.

Lideri četiri najveće partije u Makedoniji juče su, uz posredovanje evropskog komesara Johanesa Hana, postigli dogovor za izlazak zemlje iz političke krize. Han je naglasio da su se lideri saglasili o prijevremenim parlamentarnim izborima i da će fokus ubuduće biti u implementaciji izvještaja o ostalim preporukama Evropske komisije.

(SRNA)

Tagovi
Prikaži više

Povezani članci

Back to top button
Close
Close