15.9 C
Zvornik
28. март 2024.

Merkel: Opasnost da islamski ektremisti utiču na muslimane u BiH

Njemački kancelar Angela Merkel rekla je na sastanku sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem da postoji opasnost da muslimanski ekstremisti utiču na muslimane u BiH i destabilizuju Evropu.

Govoreći o bezbjednosnim izazovima u Evropi, Merkelova je navela da NJemačka nastoji da propaganda islamskih ekstremista ne destabilizuje region, saopšteno je iz Službe za saradnju s medijima predsjednika Srbije.

Merkelova je zahvalila predsjedniku Srbije na iskrenim riječima, pohvaljujući želje i napore Srbije da uđe u EU.

Ona je istakla da je veoma dobro to što je Nikolić rekao da je Srbija na čvrstom putu ka EU i ukazala da je potrebno paziti na zamor građana u evrointegracijama.

Govoreći o saradnji unutar EU, Merkel je navela da postoji percepcija da se vodi rigidnija politika, te da, štaviše pojedine članice EU imaju drugačija shvatanja demokratije.

„Naša politika je postigla rezultate, mi smo uspjeli da podstaknemo saradnju“, naglasila je Merkelova.

Nikolić je ukazao na činjenicu da Srbija predstavlja faktor stabilnosti u regionu, kao i da je na poziciji između Evrope i Rusije, što je ponekad dobro, a ponekad nije.

„Mi ne možemo da se odreknemo ni jednog ni drugog prijatelja i to je problem koji nastojimo da prevaziđmo“, naglasio je Nikolić.

Predsjednik Srbije prenio je Merkelovoj da je veoma drag gost i da u veoma kompleksnim okolnostima uspjeva da balansira u odnosima EU i Rusije i uspješno vodi svoju državu i ekonomiju.

„Srbija je iskreno posvećena svom evropskom putu, sprovodi reforme i očekuje od Nemačke da joj pomogne u tome. Građani Srbije osećaju zamor u vezi evrointegracija i potreban je podstrek na tom putu“, rekao je Nikolić.

Govoreći o regionalnoj saradnji, Nikolić je naglasio da su „odnosi u regionu izvanredni“ i da je zvanični Beograd ponosan na to što Srbija nije izvor nestabilnosti na Balkanu i mirno reaguje na provokacije.

Nikolić je rekao da su ekonomski odnosi dvije zemlje izvanredni i da Srbija ne traži pomoć od NJemačke.

„Nemačka je jedan od najvećih donatora u Srbiji i mi smo na tome veoma zahvalni. Sa nama možete da razgovarate kao sa iskrenim i otvorenim partnerom“, naglasio je Nikolić.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se