-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Mektić: Potrebno utvrditi odgovornost bezbjednosnih agencija

Ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić najoštrije je osudio napad na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, naglasivši da je potrebno utvrditi odgovornost bezbjednosnih agencija koje su učestvovale u obezbjeđivanju komemorativnog skupa, a što se posebno odnosi na Direkciju za koordinaciju policijskih tijela u BiH, koja je u svemu tome najodgovornija.

„Najoštrije osuđujem incident u Srebrenici kao necivilizacijski čin koji će u velikoj mjeri naštetiti, prije svega, ugledu i interesu BiH i narušiti odnose između BiH i Srbije“, rekao je Mektić Srni.

On je naveo da je, nakon svih tragičnih događaja iz skorije prošlosti na ovim prostorima, današnji skup u Potočarima bio ključni momenat kada se mogao napraviti iskorak u budućnost, zbog čega nema dileme da je napad na premijera Srbije velika sramota koja se nije smjela dogoditi.

„Osuđujem i grupe i pojedince koji su to učinili, iskoristili momenat kada je trebalo odati počast žrtvama, sahraniti ljude, u dostojanstvenom miru i tišini to obaviti. To je najveći udarac i uvreda za žrtve“, istakao je Mektić.

On je napomenuo da se znalo da je događaj u Potočarima skup visokog rizika i da je trebalo potpuno zabraniti dolazak bilo kakvih navijačkih grupa.

„Mora se sagledati jesu li preduzete sve bezbjednosne mjere i radnje potrebne za obezbjeđivanje ovog skupa. Ja ću vrlo brzo zatražiti da sve bezbjednosne agencije koje su učestvovale u obezbjeđivanju ovog skupa podnesu izvještaj i dostave informacije o svemu što su preduzimale kada je riječ o tom događaju“, najavio je Mektić.

On je istakao da će nakon toga biti urađena analiza svih dešavanja, te da je evidentno da je bilo određenih propusta u preduzimanju bezbjednosnih mjera.

Mektić je potvrdio da je Direkcija za koordinaciju policijskih tijela u BiH najodgovornija za ovo što se danas desilo.

„Trebalo je zajedno sa prethodnicom obezbjeđenja premijera Vučića da isplanira sve to i da pruži dovoljan stepen bezbjednosti. Ne bih želio da umanjujem bilo čiju krivicu i zatražiću da se utvrdi odgovornost i Direkcije i svih drugih agencija koje su bile unutar tok kompleksa“, rekao je Mektić.

On je ocijenio da se u ovom slučaju ponovo pojavio problem međuagencijske saradnje. „To se događa ko zna koji put – slučaj napada na Ambasadu SAD, blokada parlamenta, Zvornik, pa evo ovo sada…“, rekao je Mektić.

Mektić je naveo da nije funkcionisala ni saradnja bezbjednosnih struktura BiH i Srbije. „Krenula je sa nepovjerenjem – otvoreno to govorim – trebalo je da bude više iskrenosti i povjerenja u svemu tome i mislim da je i to djelimično uticalo na ove događaje. Znalo se da premijer Vučić ovdje može biti znatno ugrožen i nije bilo dovoljno samo da to konstatujemo i u BiH i u Srbiji“, naglasio je Mektić.

Podsjetivši da su u obezbjeđivanju pape Franje tokom nedavnog boravka u BiH učestvovali i Slovenija, Hrvatska, Srbija, Crna Gora, „sjedeći za istim stolom“, Mektić je rekao da se i u današnjem događaju moglo „ući konkretnije“.

„Mene u pripremi ovog događaja niko nije kontaktirao, a mislim da sam trebao biti dio te priče u smislu preduzimanja svih tih mjera… Ali sada, kako je – tako je, punu odgovornost definitivno snosimo mi u BiH, mi smo najkrivlji, mi smo čovjeka na određeni način pozvali ovdje, priredili mu to što smo mu priredili i treba sada da utvrdimo odgovornost“, istakao je Mektić.

Ministar bezbjednosti BiH se izvinio premijeru Srbiju za ono što se dogodilo danas u Potočarima i izrazio nadu da će Vučić, uprkos svemu, i dalje raditi zajedno sa BiH na pronalaženju najboljih odgovora za dalju saradnju i budućnost BiH i Srbije.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se