9.3 C
Zvornik
29. март 2024.

Mektić: Incident poput onog u Počarima bio pitanje dana

Ministar bezbjednosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić izjavio je da bezbjednosni standardi u BiH nisu zadovoljavajući i da je bilo pitanje dana i trenutka kada će se na nekom važnom događaju ispoljiti posljedice tako loše uređenog bezbjednog sistema.

On je u intervjuu za srpske medije, govoreći generalno o bezbjednosnoj situaciji u BiH, ali i napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima, rekao da je „pravo čudo što se to i ranije nije dešavalo“.

„Očigledno je da nešto ne funkcioniše sa bezbjednosnim sistemom BiH, koji je prilično komplikovan. Tu se najviše izdvaja koordinacija bezbjednosnih i policijskih organa na nivou države, a to je sve čekalo momenat eksplozije“, kazao je Mektić.

On objašnjava da je bezbjednosni sistem u BiH naročito komplikovan kad je reč o radu, koordinisanosti i međusobnim nadležnostima bezbjednosnih agencija u toj zemlji.

Upitan da li sada, u slučaju napada na premijera Vučića, te agencije sarađuju i da li se zna da li je napad bio organizovan, Mektić kaže da je ključna odgovornost na agencijama i prije svega Direkcije za policijsku koordinaciju koja je, kako ističe, trebalo da nametne određena bezbjednosna pravila.

On je rekao da će predložiti konkretne mjere u smislu utvrđivanja odgovornosti u bezbjednosnim strukturama BiH i da su, zajedno sa Tužilaštvom, formirani specijalni policijski timovi za istragu o napadu na Vučića koja se po hitnom postupku sprovodi.

Takođe je naglasio da treba odrediti jedno nadležno tužilaštvo gdje će se dostavljati svi podaci o tom napadu jer, kako objašnjava, ne mogu biti dvije presude i dva krivična postupka za isto krivično djelo.

„Ključno je da glavni tužilac BiH i specijalni tužilac RS brzo definišu nadležnost i tako otklone sve dileme i možda spekulacije s tim u vezi“, zaključio je Mektić.

Takođe navodi da mnoge lekcije iz ranijih kritičnih situacija nisu naučene, ali da on ne krije ništa i ne želi da „gura stvari pod tepih“, već želi da ukaže na postojeće probleme.

“Javno govorim šta su problemi unutar bezbjednosnih agencija. Sagledam situaciju, predložim mjere, koje su političkog karaktera, a koje bi trebalo da poboljšaju situaciju“, istakao je Mektić.

On smatra da sistem, ovakav kakav je danas, u njegovom ministarstvu ima probleme u poslednjih 15 godina.

“Ukupni bezbjednosni standardi nisu zadovoljavajući. Nemamo rezultate ni zadovoljavajući odgovor u ključnim sferama kao što su terorizam, korupcija, organizovani kriminal i slično“, upozorava on.

Kako zaključuje, potrebno je naći rješenja koja će uspostaviti jači princip saradnje i odgovornosti, a ne prepustiti to proizvoljnosti pojedinaca.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se