13.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Mačke imaju i hemijsko oružje

Naučnici su otkrili da miševi, kada ih se kao mlade izloži mačjem urinu, kasnije rjeđe izbjegavaju miris mačaka te da mačke u svom arsenalu imaju i hemijsko oružje skriveno u mokraći, prenosi BBC.

To je otkriće predstavljeno na godišnjem sastanku Društva za eksperimentalnu biologiju u Pragu.

Stručnjaci s Instituta za ekologiju i evoluciju Severtov u Moskvi otprije su znali da ta supstancu, poznata kao felinin, uzrokuje pobačaj kod miševa.

Dr Vera Voznesenskaja pojasnila je da miševi psihološki reaguju na supstancu specifičnu za mačke.

Neuroni u mišjem mozgu zabilježe taj miris i pokrenu reakciju koja uključuje povećanje razine hormona stresa.

„To je nešto što je u mačjem i mišjem svijetu prisutno hiljadama godina“, rekla je Voznesenskaja. Nova studija pokazala je da će mladi miševi, izloženi felininu u kritičnoj fazi razvoja, kao odrasli drugačije reagovati na miris svojih zakletih neprijatelja.

Naučnici su mjesec dana izlagali jednomjesečne miševe mačjem „hemijskom oružju“ i, kada su analizirali njihovu reakciju, utvrdili su da miševi rjeđe bježe od mirisa.

„Osjetljivost na heemikaliju bila je zapravo puno veća. Više njihovih receptora je detektiralo tvar i proizveli su više hormona stresa“, pojasnila je Voznesenskaja.

No, uprkos tome, miševi koji su bili okruženi mirisu mačje mokraće rjeđe su pokazivali znakove straha i rjeđe su bježali kada bi ga osjetili.

„Hemijski odgovor je jači, ali reakcija je slabija“, kaže Voznesenskaja. “ Takvo ponašanje miševima vjerojatno koristi, jer moraju živjeti pored ljudi i hrane. A mačke žive okružene ljudima“, naglasila je.

Što se pak mačaka tiče, oni očito uspijevaju držati oko sebe onoliko miševa koliko im je potrebno, zaključila je Voznesenskaja.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se