10.4 C
Zvornik
24. април 2024.

Kritično u Trebinju: Upućen poziv za pomoć Oružanim snagama BiH

TREBINJE – Požar na području Trebinja, koji je aktivan već četiri dana, stavljen je pod kontrolu, ali je potrebno angažovanje helikoptera Oružanih snaga BiH kako bi se vatra suzbila, rekao je danas direktor Republičke uprave Civilne zaštite Veseljko Elez nakon što je sa rukovodstvom grada obišao požarišta.

Elez je rekao da s obzirom na visoke temperature koje se očekuju narednih dana, postoji opasnost od ponovnog otvaranja žarišta, zbog čega je neophodno suzbiti vatru.

Elez je istakao da je iz Oružanih snaga BiH obećano da će reagovati slanjem helikoptera.

On je dodao da su i pripadnici Oružanih snaga BiH iz Bileće spremni, ukoliko bude potrebno, da se uključe u gašenje požara.

„Uslovi za gašenje požara su teški. Riječ je o nepristupačnom terenu u visokim predjelima. Gašenje otežavaju i minska polja u rejonu Poljica, gdje se vatra širi iz pravca Bobana. Na tom području juče su angažovani demineri Republičke uprave Civilne zaštite“, rekao je Elez.

On je dodao da je neophodno misliti o smjeni ljudi koji su tamo angažovani kako bi se mogli odmoriti.

Gradonačelnik Trebinja Slavko Vučurević rekao je da će, ukoliko u naredna dva dana požar ne bude stavljen pod kontrolu, tražiti angažovanje kanadera.

„Bitno je da na ovom terenu sačuvamo ljude i imovinu“, rekao je Vučurević.

Požar velikih razmjera, na području između Trebinjskih brda i Trebinjske šume, koji je aktivan već četiri dana, djelimično je lokalizovan. I dalje su aktivna požarišta prema selima Lug, Donja i Gornja Kočela, gdje je nepristupačan teren.

„Za razliku od sinoćnje situacije, danas nema opasnosti od ugrožavanja civila i kuća“, tvrdi zamjenik komandira Vatrogasne jedinice Lastva Lazar Vučković.

Na terenu se nalazi oko 100 vatrogasaca, pripadnici Civilne zaštite, Centra za gazdovanje kršom i radnici Gradske uprave, kojima su se jutros pridružile i jedinice za materijalnu i tehničku podršku Hidrolektrana na Trebišnjici i vatrogasci iz LJubinja i Bileće. Očekuje se pomoć i iz Gacka.

14.35 Stiže helikopter za gašenje požara u Trebinju

Pripadnici Oružanih snaga BiH pomažu u gašenju požara na području opštine Trebinje, a popodne će biti angažovan i jedan helikopter, saopšteno je iz Ministarstva odbrane BiH.

Na požarištu je angažovano više od 40 pripadnika Oružanih snaga BiH sa opremom za zaštitu i gašenje požara, koji pružaju pomoć pripadnicima lokalne Civilne zaštite i stanovništvu.

„Očekuje se da sinhronizovanom akcijom svih angažovanih snaga u popodnevnim časovima požar bude stavljen pod potpunu kontrolu“, ističe se u saopštenju.

Angažovanje pripadnika Oružanih snaga naredio je načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč nakon konsultacija i dobijanja odobrenja od Predsjedništva i ministra odbrane BiH Marine Pendeš.

Zahtjev za hitno angažovanje Oružanih snaga BiH upućen je iz Operativno-komunikacionog centra 112 Ministarstva bezbjednosti BiH.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se