5.4 C
Zvornik
19. април 2024.

Kongres SAD-a usvojio Rezoluciju o Srebrenici

VAŠINGTON – Predstavnički dom Kongresa Sjedinjenih Američkih Država jednoglasno je usvojio Rezoluciju o Srebrenici koju je predložio republikanski kongresmen Kristofer Smit.

Rezolucijom 310 koju je Smit predložio, a Kongres SAD-a usvojio bez ijednog prigovora, potvrđuje se da je „politika agresije i etničkog čišćenja, koju su provodile srpske snage u Srebrenici, genocid“ te se „osuđuju sve izjave koje negiraju genocid“.

Rezolucijom se takođe poziva na „prepoznavanje elemenata genocida u budućnosti i njihovo sprečavanje, posebno u sukobima u Srednjoafričkoj Republici, Burundiju i Siriji“.

Pohvaljuju se hapšenja i izručenja Međunarodnom sudu u Hagu svih osoba osumnjičenih za ratne zločine, zločine protiv čovječnosti i genocid.

Rezolucija „odaje počast hiljadama nevinih ljudi ubijenih u Srebrenici u julu 1995. godine, kao i svim osobama koje su tokom rata i genocida u BiH bile izložene torturama“.

„Ove sedmice svijet će stati kako bi se prisjetio i razmislio o genocidu u Srebrenici, hororu, brutalnosti i masovnim ubistvima koji su počeli 11. jula 1995. godine. Ove sedmice se prisjećamo i odajemo počast hrabrim Bosancima koji su patili i umrli, žrtvama genocida. I ove sedmice međunarodna zajednica se mora posvetiti ostvarivanju pravde, jednom zauvijek“, rekao je Smit u svom obraćanju.

On je dodao da su UN-ove snage, koje su trebale braniti „sigurnu zonu“ svim sredstvima, pa i upotrebom sile, bile samo posmatrači.

Kongresmen Smit, koji je Rezoluciju stavio u kongresnu proceduru, kopredsjedavajući je bošnjačkog kokusa u Kongresu SAD.

On je i 2005. godine u Kongres je uputio Rezoluciju 199. koja je usvojena i kojom su zločini u Srebrenici okarakterisani kao genocid

Kompletnu Rezoluciju 310 pronađite ovdje.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se