10.9 C
Zvornik
29. март 2024.

Kome je Republika Srpska veći problem od terorista?

Sve je počelo izručivanjem Nasera Orića, srebreničkog gospodara života i smrti, u Sarajevo da bi mu tamo navodno sudili, odnosno da bi ga amnestirali od bilo kakvih /sasvim dokazivih/ masovnih zločina nad Srbima.

BANJALUKA – Republika Srpska je već duže izložena pritiscima i provokacijama iz Sarajeva, koje neki međunarodni faktori prećutkuju ili se čak otvoreno miješaju, kao u slučaju referenduma o pravosuđu.

Sve je počelo izručivanjem Nasera Orića, srebreničkog gospodara života i smrti, u Sarajevo da bi mu tamo navodno sudili, odnosno da bi ga amnestirali od bilo kakvih /sasvim dokazivih/ masovnih zločina nad Srbima.

Potom je uslijedio pokušaj linča premijera Srbije Aleksandra Vučića u Srebrenici i „pranje ruku“ domaćina komemoracije i nadležnih službi u Sarajevu, uz poprilično mlake reakcije takozvane međunarodne zajednice.

Onda se pojavila izvjesna grupa „Bošnjaci“ koja je na svom „Fejsbuk“ profilu objavila mapu BiH na kojoj su označeni ciljevi koje su planirali da napadnu i unište kako bi, kako kažu, jednom zauvijek ugasili Republiku Srpsku.

U tim ratnim planovima bošnjački ekstremisti predvidjeli su rušenje mostova prema rijeci Drini kako bi presjekli komunikacije između Republike Srpske i Srbije.

Planirali su da presijeku i koridor kod Brčkog i da iz Goražda dejstvuju po rejonu tromeđe BiH, Srbije i Crne Gore kako bi odvojili istočnu Hercegovinu od Republike Srpske. U te mračne ideje fanatika ulazi i okupacija Mrkonjić Grada.

Oni koji shvataju istorijsku istinu da se u BiH ništa ne dešava slučajno i da i naizgled najspontanija dešavanja imaju svoje scenariste – upozoravaju da bi „odmahivanje rukom“ na ove provokacije bila velika greška.

Ekspert za borbu protiv terorizma u jugoistočnoj Evropi DŽevad Galijašević navodi da se u BiH prijetnje nikada ne smiju potcijeniti.

„Te mape ratovanja koje su oni objavili zaista su sulude, ali nikada ne treba zaboraviti da postoje fanatici koji misle i sanjaju da u nekom brzom udaru mogu da ostvare te ciljeve“, pojašnjava on i precizira da „fanatici vjeruju da bi poslije tih napada došli NATO ili Eufor da stabilizuju situaciju na terenu, te da bi to dovelo do promjene ustavnog poretka BiH po njihovim pravilima“.

Naravno, da je BiH pravna država, kao što nije, vlasnici ovog „Fejsbuk“ profila bi u roku od 24 časa bili optuženi za podrivanje i rušenje ustavnog poretka.

U realnosti, teško je povjerovati da će brojne policijske agencije i ovakvo pravosuđe u BiH ikada otvoriti istragu o tome i u potpunosti rasvijetliti ovo krivično djelo.

Interesantno je da na prijetnje Republici Srpskoj ne reaguju ni predstavnici takozvane međunarodne zajednice.

Visoki predstavnik, koji stalno maše čuvenim „bonskim ovlaštenjima“, nije reagovao ozbiljnije ni na pokušaj linča premijera susjedne države u Srebrenici, niti na ratne igre na „Fejsbuku“.

Međutim, čim je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o raspisivanju referenduma da bi se narod demokratski izjasnio o radu Suda i Tužilaštva na nivou BiH, koji su osnovani upravo nametnutom odlukom visokog predstavnika, OHR je reagovao istog časa.

Predstavnici takozvane međunarodne zajednice ćute o svim bezbjednosnim izazovima, o terorističkim napadima na ovom području, ćute o odlasku dobrovoljaca iz BiH u „Islamsku državu“, a ćute i o vezama Sarajeva sa Iranom, Turskom i Saudijskom Arabijom.

Ništa od toga za njih, navodno, nije problem – već je „problem“ Republika Srpska?!

To je stara politika koja je od BiH napravila vječni protektorat, sa oazama i kampovima za trening islamskih fanatika.

Vukan DUBOČANIN / SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se