20.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Koliko je Srba ostalo u Bosni i Hercegovini?

Statistički podaci o nacionalnom sastavu sadašnjeg stanovništva Bosne i Hercegovine, prikupljeni na popisu 2013. godine, još nisu objavljeni.

Stručnjaci navode da time želi da se prikrije da Srba više nema u nekim mjestima gdje ih je ranije bilo.

Ekonomista Miroslav Zdravković je, upoređujući podatke dobijene popisom 1991. i posljednjeg popisa stanovništva u BiH sprovedenog 2013, konstatovao da niko ne živi u 155 BiH naselja u kojima je prije rata živjelo 12.113 Srba, prenosi danas list „Politika“.

„Moguće je da su se u nekim naseljima u Federaciji, u kojima su živjeli isključivo Srbi, doselili novi stanovnici koji nisu srpske nacionalnosti. Slika će nam biti jasnija kada saznamo nacionalni sastav stanovništva“, kaže Zdravković.

On kao primjer navodi opštinu Glamoč koja je prije rata imala oko 12.500 stanovnika, od čega 10.000 Srba, a sada na teritorije te opštine, kako kaže, živi svega 4.000 ljudi.

„Pred početak građanskog rata procijenjeno je da su Srbi živjeli na 70 odsto teritorije BiH. Podjelom BiH na dva entiteta legalizovano je etničko čišćenje Srba sa teritorije od 10.000 kvadratnih kilometara što je jednako površini Kosova i Metohije“, navodi Zdravković.

On ističe da, kada tome dodamo teritoriju u Hrvatskoj, sa koje je poslije operacije „Oluja“ proterano oko 250.000 Srba, „ispada da smo izgubili tri Kosova“.

Sumnju da iza eventualnog skrivanja podataka o nacionalnom sastavu stanovništva BiH prikupljenih popisom 2013. godine stoji namjera da se sakriju prave razmjere etničkog čišćenja na određenim prostorima, izražava i predsjednik Udruženja Srba iz BiH Duško Belović.

„Čak 750.000 Srba iselilo se iz BiH za vrijeme i poslije građanskog rata. Oko 200.000 njih se zadržalo u Srbiji, dok se ostatak rasuo po cijelom svijetu“, kaže on.

Belović ukazuje na činjenicu da su pojedini dijelovi Bosne apsolutno besperspektivni te da svi biježe iz njih, bez obzira na nacionalnost.

„Veliki problem nastaje zbog činjenice da ne postoji plan povratka Srba na teritoriju Federacije BiH“, zaključuje Belović, napominjući da je situaciju moguće promjeniti samo uz širu akciju koju bi podsticale i finansirale evropske institucije.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se