23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

„Knjigovođi iz Aušvica“ četiri godine zatvora

LUNEBERG – Sud u NJemačkoj izrekao je danas kaznu od četiri godine zatvora Oskaru Greningu, nekadašnjem oficiru jedinice „Es-Es“, zbog saučesništva u masovnom ubistvu. Optuženi, poznat pod nadimkom „Knjigovođa iz Aušvica“, nije nikog ubio lično dok je radio u ozloglašenom nacističkom logoru u okupiranoj Poljskoj, ali je tužilaštvo tvrdilo da je sortiranjem banknota oduzetih od Jevreja koji su dopremani vozovima pomagao režimu odgovornom za masovno ubistvo.

Komentatori ocjenjuju da bi ovo moglo da bude jedno od posljednjih velikih suđenja za holokaust.

Grening /94/ se juče pokajao i rekao da mu je „veoma žao“ zbog vremena provedenog u ozloglašenom nacističkom koncentracionom logoru.

„Niko nije trebalo da bude u Aušvicu. Znam to. Iskreno se kajem što to nisam ranije shvatio, veoma mi je žao“, rekao je Grening pred sudom u Lunebergu, na sjeveru NJemačke.

Suđenje Greningu počelo je u aprilu prema optužnici u 300.000 tačaka za saučesništvo u ubistvu u slučajevima deportacije mađarskih Jevreja u gasne komore u Aušvicu između maja i jula 1944. godine.

NJemačko tužilaštvo zatražilo je prošle sedmice kaznu od tri i po godine zatvora, a odbrana je tražila oslobađajuću presudu.

SRNA/Rojters

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se