23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Kapetan Dragan: Za zločine nisam kriv

Dragan Vasiljković (61), poznatiji kao Kapetan Dragan, izručen je juče Hrvatskoj, koja je za njim raspisala potjernicu zbog navodnog ratnog zločina.

Vasiljković je, poslije 30-časovnog putovanja iz Australije, gdje je prije devet godina uhapšen po potjernici Hrvatske, na zagrebački aerodrom Pleso stigao juče malo prije podneva. Bio je u pratnji hrvatskih policajaca, koji su ga preuzeli na frankfurtskom aerodromu, a prema riječima putnika koji je putovao istim avionom, „izgledao je kao oronuli starac“.

„Bio je miran, ništa nije komentarisao. U avion je ušao u pratnji njemačkog i hrvatskih policajaca. Imao je kapu na glavi da ga ljudi ne bi prepoznali, a nije imao lisice“, kazao je Dejan Đurić iz Rijeke, prenosi „Jutarnji list“.

Bezbjednosne mjere na aerodromu u Zagrebu bile su pojačane, a Vasiljković je izašao iz letjelice i ušao u policijski kombi, koji je u pratnji još dva vozila MUP Hrvatske napustio aerodrom i krenuo ka Splitu, gdje je odmah upućen u pritvor Bilice, gdje je smješten u posebno zatvorsko krilo. U ćeliji će biti sam, daleko od ostalih zatvorenika, koje neće ni susretati.

„Očekujem da u petak bude saslušan i izjasniće se da nije kriv“, rekao je za „Blic“ advokat Darko Stanić, Vasiljkovićev branilac po službenoj dužnosti.

Stanić kaže da mu nije poznato da li će Vasiljković možda dati punomoćje i advokatu iz Australije.

„Nisam imao ni uvid u predmet koji se vodi protiv njega, jer po novom zakonu tek poslije prvog saslušanja branilac ima pravo na to“, naveo je Stanić.

Splitsko tužilaštvo Vasiljkovića sumnjiči za ratne zločine dok je bio komandant Jedinice za posebne namjene u Republici Srpskoj Krajini 1991. i 1992. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se