2 C
Zvornik
19. април 2024.

Jednostrano proglašenje nezavisnosti u slučaju pobjede

MADRID – Sjeveroistočna španska pokrajina Katalonija mogla bi jednostrano proglasiti nezavisnost ukoliko za dva mjeseca na lokalnim izborima pobijedi lista sastavljena od konzervativne stranke „Konvergencija demokratika de Katalunja“ katalonskog predsjednika Artura Masa i ljevičarske „Eskere republikane“.

Raul Romeva, nosilac liste „Zajedno za Da“, poručio je da će učiniti sve što je potrebno da bi Katalonija stekla samostalnost od Španije.

„Neće biti koraka nazad. Ako država blokira katalonske institucije, svejedno će početi proces nezavisnosti“, rekao je Romeva predstavivši u Barseloni izbornu listu.

Regionalni izbori u Kataloniji, jednoj od najbogatijih regija sa 7,5 miliona stanovnika i vlastitim jezikom te identitetom, održavaju se 27. septembra.

Predsjednik Katalonije Artur Mas je, po uzoru na referendum u Škotskoj, izašao sa istim zahtjevom u Španiji, što je vladajuća konzervativna Narodna stranka premijera Marijana Rahoja odbila, kao i opozicioni socijalisti lijevog centra PSOE, koji je druga po veličini stranka u Španiji.

Prema španskom Ustavu iz 1978. godine, kada je uvedena demokratija u zemlju, dopušteni su referendumi jedino na prostoru čitave Španije.

Vladajuća Narodna stranka i opozicioni PSOE u parlamentu imaju 294 od ukupno 350 mjesta i nemaju namjeru da mijenjaju Ustav. Krajem godine se održavaju opšti parlamentarni izbori.

Stranke koje se zalažu za otcjepljenje u katalonskom parlamentu imaju 71 od 135 mjesta.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se