18.4 C
Zvornik
28. март 2024.

Izmijenjeni tekst i dalje ne odgovara Moskvi

BEOGRAD – Izmijenjeni tekst britanske rezolucije o Srebrenici i dalje ne odgovara Moskvi, koja je kasno sinoć trebalo da obavi nove konsultacije u Savjetu bezbjednosti UN, pišu „Večernje novosti“.

List, na osnovu nacrta izmijenjenog dokumenta koji je imao na uvid, ocjenjuje da je u novom tekstu ublažena formulacija na koju je srpska strana imala najviše primjedbi, a koja se odnosi na seksualne zločine.

„Umesto `desetine hiljada silovanih žena, devojaka, ljudi i dječaka tokom sukoba u BiH, uključujući Srebrenicu`, sada piše da je `procijenjeno da je bilo hiljade slučajeva seksualnog nasilja za vreme konflikta u BiH sa žrtvama na svim stranama, uključujući i Srebrenicu“, prenosi beogradski dnevnik.

List ukazuje da su i u izmijenjenom dokumentu ostale odredbe da se najstrože osuđuje „genocid“ u Srebrenici kao i svako poricanje ovog „genocida“ i dodaju da se riječ genocid u novoj verziji pominje 27 puta, dok je ranije ovaj termin upotrijebljen 35 puta.

Takođe se i dalje traži da se „lekcije o genocidu“ ugrade u školske udžbenike.

Novi dokument se razlikuje od prethodnog i po tome što su donekle, ocjenjuje ovaj dnevni list, „pretumbani dijelovi iz preambule i glavnog teksta“, a u uvodu je ubačena rečenica da se „priznaje da je bilo nevinih žrtava na svim stranama tokom sukoba u BiH, uključujući one u Srebrenici i okolini“.

„Ruski začin“ britanskom dokumentu je tačka koja se tiče Dejtona, a u kojoj se navodi da „Savjet bezbjednosti potvrđuje svoju podršku Dejtonu i poziva strane da se strogo pridržavaju svojih obaveza iz tog sporazuma“, navodi list.

Britanski ambasador u UN Metju Rajkroft poručio je juče da London neće povući svoj dokument o kome se trenutno pregovara na konsultativnim sesijama Savjeta bezbjednosti, zbog toga što je Rusija predložila rezoluciju o BiH.

Zamjenik ruskog ambasadora u UN Petar Ilijčev ocijenio je da britanski prijedlog izaziva podjele i fokusira se na samo jedan dio sukoba.

„Ruski dio je opštiji, više pomirujući“, poručio je Ilijčev.

Ukoliko u „okršaju giganata na Ist riveru“ ne dođe do usaglašenog teksta rezolucije ili ni jedna od strana ne povuče svoj prijedlog, članice Savjeta bezbjednosti UN 7. jula izjašnjavaće se o oba dokumenta, i to redoslijedom kojim su podneseni.

„Usvajanje britanske rezolucije ne isključuje raspravu i izjašnjavanje o ruskom prijedlogu“, zaključuju „Novosti“.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se