18.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Izgradnja mosta između Bratunca i Ljubovije počinje u septembru

Načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović najavio je danas da bi izgradnja mosta između Bratunca i Ljubovije trebalo da počne u septembru.

Mlađenović je novinarima rekao da su za ovaj projekat, najznačajniji na području opštine u proteklih nekoliko godina, nadležne institucije Republike Srpske, BiH i Srbije donijele sve potrebne odluke i saglasnosti, potpisani su potrebni međudržavni sporazumi, te se očekuje da bi 17. avgusta mogao biti izabran izvođač radova.

„Za dvije godine dobićemo savremeni most i granični prelaz koji će omogućiti prevoz ljudi i promet roba te stvoriti uslove za poboljšanje privredne saradnje srednjeg Podrinja, Republike Srpske i BiH sa Srbijom. Poseban značaj most će imati za firme i poljoprivrednike iz ovog kraja jer će im biti smanjeni troškovi i olakšan izoz u Srbiju“, rekao je Mlađenović.

On je najavio da će u bratunačkoj opštini uskoro početi realizacija još tri projekta koji će unaprijediti malinarstvo, što je prioritet u strategiji razvoja opštine.

Riječ je o instalisanju sistema za navodnjavanje zasada maline, što će finansirati Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, zatim o projektu UNDP i Japanske agencije za međunarodni razvoj koji će u naredne dvije godine obezbijediti 500.000 KM za razvoj i širenje malinarstva, a sama opština još 350.000, te o izgradnji hladnjače za skladištenje voća i povrća.

Mlađenović je pojasnio da će izgradnja hladnjače doprinijeti konkurentnosti, sigurnijem plasmanu maline i kupine, boljim cijenama i uklanjanju nakupaca iz lanca otkupa, prodaje i isporuke maline na tržište.

Načelnik opštine Bratunac očekuje da će za tri godine proizvođači jagodičastog voća u ovoj opštini dostići željeni strateški cilj i ostvariti dobit od oko dva miliona KM godišnje, što će značajno uticati na razvoj poljoprivrede i sela, zadržati ljude na imanjima i poboljšati njihov standard, ali i napuniti budžet opštine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se