24.3 C
Zvornik
16. април 2024.

Ivanić: Stranici su Bošnjacima stvorili osjećaj da ne treba da budu procesuirani

MOSTAR – Tragično je da se tako često hapse i zadržavaju u pritvoru koji ni iz bliza nisu tako povezani sa zločinima kao što je Naser Orić, a da njega čuvaju od progona.

I ne samo Orića, nego i Dudakovića i čitav niz drugih vojnih i političkih osoba kod Bošnjaka. Niko me ne može uvjeriti da je to rezultat pravde.

Rekao je to u intervju za bh izdanje „Večernjeg lista“ predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić.

On je rekao da je pravosuđe BiH najviše procesuiralo Srebe i Hrvate, a Bošnjaka skoro da i nema.

– Zato nije u pitanju pravda, nego politički odnos. Za to su jednim dijelom odgovorni i međunarodni zvaničnici koji su upravljali pravosuđem, koji su ga koristili za obračun s političkim funkcionerima i dali prostor Bošnjacima da stvore osjećaj kako su oni nevina strana i da ne trebaju biti procesuirani. Dok je taj odnos takav, neće biti mira, sreće i pravde. U godinama koje dolaze pravosuđe treba promijeniti taj odnos, rekao je Ivanić.

On kaže da predsjednik RS Milorad Dodik ipak nije u pravu kada organizuje referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH.

– On je produživao mandat rada stranim sudijama i tužiocima na pitanju ratnih zločina i bio zadovoljan jer su se prestali baviti korupcijom i kriminalom. Njegovim glasovima u Parlamentu taj sud je dobio pravni legitimitet nasuprot PDP-u i SDS-u. No, kada bih znao što je korak poslije referenduma, možda bih o tome razmislio, ali imam osjećaj da Dodik ne zna odgovor na to. Zato mi sve to izgleda kao velika politička igra, ističe Ivanić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH kaže da je Bakir Izetbegović pozvao Aleksandra Vučića u Srebrenicu i garantovao mu bezbjednost.

– Kada su bili oni teški događaji u Banjaluci, ja sam ušao među Bošnjake kako bih spriječio da se njima bilo što dogodi. Ja nisam vidio nijednog bošnjačkog političara oko Vučića u tim trenucima. Sve to ostavlja veliki broj pitanja. Dobar domaćin bi bio uz svog gosta kome prijeti opasnost cijelo vrijeme, rekao je Ivanić.

Naglasio da odgovor na pitanje da li je napad na Aleksandra Vučića bio organizovan ili nije prepušta nadležnim institucijama.

– Ali ono što sam vidio što se dogodilo, pokazalo se da je napad bio podržan od velike mase ljudi koji su tamo bili, što pokazuje da je postojalo političko okruženje za takvo nešto. Više je nego jasno da je postojao ambijent za ovakav rasplet. A zašto je do njega došlo, najbolje znaju bošnjački političari, dodao je Ivanić.

On je rekao da je jedna država doživjela da odbija posjetu predsjednika, a da joj premijera kada dođe izraziti saosjećanje i žaljenje za zločine kamenuju i istakao da ne zna što se može teže od toga dogoditi.

– Oni koji su do sada malo politički razmaženi, a tu prije svega mislim na bošnjačku političku elitu koja misli da može raditi što želi, moraju shvatiti da je to vrijeme prošlo i da su počinjene ozbiljne greške. Nije Naser Orić vrijedan predsjednika Srbije. I nije normalno to dovesti u isti kontekst. Treba prihvatiti te činjenice i onda napraviti zaokret, početi raditi na reformama i ravnopravnom nastavku zajedničkog života, naglasio je Ivanić.

Podsjetio je da je u posljednjih mjesec i po povodom Srebrenice vodio politički rat, a da žrtve su bile potpuno u drugom planu.

– Žrtvama se niko nije bavio, nego samo time ko je kriv, ko dobija političke bodove, a ko ih gubi. U tome je napravljena jedna vrsta svojevrsnog političkog rata koji je retorikom podsjećao na ratno vrijeme. Mi smo se daleko vratili unazad i bilo kakva priča o ekonomiji, investicijama, zapošljavanju nije imala izgleda, naglasio je Ivanić.

On je rekao da je još prije četiri mjeseca imao informaciju da će se pisati britanska rezolucija i da je pozvao na zatvoreni sastanak sve ključne ambasadore i rekao im da zna da je teško sada odustati ali da je pišu na način da spaja, a ne razdvaja ljude.

– Ništa se od toga nije poslušalo i očito je da su prevladale snage koje su Srebrenicu iskoristile za nastavak političkih sukoba. Očito je da je za rezoluciju bilo jako puno lobiranja. I očito je da se pretvorila u neku vrstu političke bitke ne samo unutar BiH, nego bitke povodom BiH među velikim silama koja je okončana u Savjetu bezbjednosti UN, naglasio je Ivanić.

Istakao je je rezolucija ipak ne može pokrenuti rekonstrukciju Dejtona i ukidanja Republike Srpske.

– Suviše je puno vremena prošlo otkako je nastala Republika Srpska. Nemoguće je ukinuti RS jer nema ni međunarodne suglasnosti za to. Ključni potpisnici nisu za to, nisu čak ni zemlje za koje se obično misli da su protiv RS. Nisu za to SAD ni ostale zapadne zemlje. Rezolucijom se, međutim, pokušao ojačati autoritet pojedinih lidera unutar vlastitog naroda, zaključio je Ivanić koji sutra završava predsjedavanje Predsjedništvom BiH.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se