8.1 C
Zvornik
26. април 2024.

Ivancov: Niko ne treba da ignoriše stav Republike Srpske!

Rusiju zabrinjavaju izjave pojedinih uticajnih predstavnika međunarodne zajednice koji otvoreno prijete izolacijom Republike Srpske, kao odgovorom na odluku Narodne skupštine.

Ambasador Rusije u Sarajevu Petar Ivancov smatra da niko ne treba da ignoriše stav Republike Srpske u vezi sa referendumom o Sudu i Tužilaštvu BiH i ističe da pola BiH nije zadovoljno pravosudnim sistemom na zajedničkom nivou.

Ivancov u intervjuu Srni iznosi stav Rusije prema kome građani Srpske osjećaju da su ograničena njihova prava i slobode garantovane Ustavom i da imaju razloge za nezadovoljstvo zbog neefikasnih i neadekvatnih sudskih i pravnih organa BiH, što priznaju i predstavnici međunarodne zajednice.

Komentarišući reagovanje visokog predstavnika i Ambasade SAD nakon odluke Narodne skupštine o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, Ivancov navodi da bi ignorisanje volje izabranih predstavnika naroda značilo gaženje demokratskih normi, koje su utemeljene uz učešće međunarodne zajednice.

Ivancov smatra da bi na taj način bio ometen i razvoj BiH, čiji je dio Republika Srpska.

On ukazuje na činjenicu da niko od poslanika Narodne skupštine nije glasao protiv prijedloga predsjednika Srpske Milorada Dodika o održavanju referenduma, te da je odluka donesena većinom glasova, što svjedoči da je na političkom planu faktički formiran konsenzus u vezi sa ovim.

Ivancov prenosi stav Rusije da reforma pravosudnog sistema u BiH mora imati izbalansirani pristup, vodeći računa o razlozima problema, a ne o simptomima i posljedicama.

On poziva sve unutrašnje političke snage BiH, kao i partnere iz međunarodne zajednice, da se pridržavaju konstruktivnih pristupa u nastaloj situaciji.

Ivancov ističe da nije moguće ignorisati odluku Narodne skupštine i nazvati je „neustavnom“.

Uloga međunarodne zajednice i visokog predstavnika u BiH nije u tome da „markiraju“ i „etiketiraju“, već da podstiču proces međuetničkog pomirenja i povjerenja, radeći nepristrasno i na konstruktivnim načelima.

Odluka Narodne skupštine Republike Srpske o održavanju referenduma svjedoči da mi svoj zadatak rješavamo loše, a pokušaji da se građanima BiH nameću odluke spolja – doživljavaju neuspjeh, ocjenjuje Ivancov u intervjuu Srni.

Rusiju zabrinjavaju izjave pojedinih uticajnih predstavnika međunarodne zajednice koji otvoreno prijete izolacijom Republike Srpske, kao odgovorom na odluku Narodne skupštine.

Ivancov je ubijeđen da se na taj način problemi ne rješavaju, već je jedini put civilizacijsko regulisanje pitanja kroz uzajamno poštovanje i ravnopravni dijalog.

Ruski ambasador pojašnjava da dijalog znači precizno komuniciranje nesaglasnih strana u vezi sa određenim pitanjima, a ne situaciju kada jedna od njih diktira svoje zahtjeve drugoj.

Ruska Federacija, kao jedan od garanta Okvirnog mirovnog sporazuma, spremna je da pomaže u traženju prihvatljivih rješenja za osjetljiva pitanja, zaključuje ruski ambasador Petar Ivancov.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se