PolitikaVIJESTI

Incko: Vučić u Srebrenici, prilika da uđe u istoriju

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da premijer Srbije Aleksandar Vučić ima fantastičnu priliku da dođe u Srebrenicu i oda počast žrtvama, te da, kako je rekao, sa pozitivnim izjavama uđe u istoriju.

Incko je u intervjuu za Radio Slobodnu Evropu rekao da misli da će britansk rezolucija o Srebrenici biti danas usvojena u SB UN.

Upitan hoće li Rusija uložiti veto kako je to od nje tražila Srbija, Incko je rekao da u vezi sa tom rezolucijom ništa nije sporno, te da su Englezi samo htjeli da podsjete na taj datum.

„Zna se šta se tamo desilo 11. jula, a to je genocid i to je potvrđeno od međunarodnih sudova. Mislim da su Englezi samo hteli da podsjećaju na taj datum i tamo ima elemenata pomirenja, saradnje i da se to više ne ponovi. Ona bi trebala biti usvojena“, rekao je prvi čovjek EU u BiH.

Na opasku da je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio da će, ukoliko britanska rezolucija bude usvojena, to značiti i raspad BiH, Incko je rekao:

„Mislim da to nije namjera britanske rezolucije, nego samo da se pijetetno napravi uspomena na taj događaj. Mislim da ovo treba da prođe i da se dostojanstveno završi komemoracija u Srebrenici, a nakon toga okrenemo novo poglavlje koje treba da bude pogled u budućnost“.

Incko je rekao i da misli da je Dodik pokazao „dva lica“.

„On (Dodik) je bio prije nekoliko nedjelja u Srebrenici i tamo je odao počast svim žrtvama. Takođe, obećao je da će se put od Srebrenice prema Bajinoj Bašti asfaltirati i on je asfaltiran. Druge izjave, zaista, nisu prihvatljive…“, rekao je Incko.

Upitan šta očekuje od posjete njemačke kancelarke Angele Merkel BiH u četvrtak, Incko kaže da bi ona možda trebalo nešto da kaže o urgentnosti.

„Vrijeme ističe, svi idu napred, a BiH zaostaje. Znači, uregnetnost, hitnost, treba istaći“, naveo je i dodao da situacija u BiH u ovom trenutku možda nije teža u odnosu na period pre njegovog dolaska na poziciju visokog predstavnika, ali da je njegov osjećaj da sada ima manje nade i optimizma.

„Ja sam ovdje bio prvi posleratni ambasador Austrije i osjetio sam tada ogromnu energiju i optimizam. Osjećam da tog optimizma više nema, i te nade više nema“, naveo je Incko.

Tagovi
Back to top button
Close
Close