12 C
Zvornik
24. април 2024.

Imperativ usvajanje reformske agende

Bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović rekao je danas da je imperativ za BiH usvajanje reformske agende, nakon što je stupio na snagu Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, te da BiH očekuje napredak i na putu prema NATO-u.

Izetbegović je, u razgovoru sa grčkim ministrom inostranih poslova Nikosom Kocijasom u Sarajevu, istakao prioritete spoljne politike BiH, sa posebnim naglaskom na evroatlantske aspiracije. On je zahvalio za podršku Grčke u tom procesu.

Bošnjački član Predsjedništva BiH izrazio je zadovoljstvo nedavno postignutim dogovorom između Grčke i ostatka zemalja EU o novom paketu pomoći toj zemlji, saopšteno je iz Predsjedništva BiH.

Kocijas je istakao da Grčka snažno podržava evropske aspiracije BiH.

Zajednički je ocijenjeno da su odnosi BiH i Grčke veoma dobri, te da postoji prostor za unapređenje ekonomske saradnje. Rečeno je da je dinamika međusobnih posjeta na visokom nivou u prethodnom periodu garancija da će jačanje ukupnih odnosa biti nastavljeno.

Tokom sastanka izražena je nada da će doći do skore realizacije posjete predsjednika Grčke Prokopisa Pavlopulosa BiH.

U razgovoru je ocijenjeno da je integracija svih zemalja zapadnog Balkana u EU u interesu stabilnosti regiona i EU u cjelini.

Sastanku je u ime predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovala savjetnik Diana Čekić, a u ime hrvatskog člana Predsjedništva BiH Dragana Čovića bila je savjetnik Sanja Bazina.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se