12 C
Zvornik
23. април 2024.

Hrvatska izgubila Piranski zaliv – Slovencima dvije trećine

„Obezbijedili smo u arbitražnom sporazumu – da se granice Slovenije i Hrvatske odrede isključivo u skladu s međunarodnim pravom. Ispitaćemo činjenice koje se iznose u medijima i izvijestiti o novonastaloj situaciji Arbitražni sud i Evropsku komisiju’, izjavila je na vanrednoj konferenciji za novinare prva potpredsjednica Vlade i ministar spoljnih i evropskih poslova Vesna Pusić komentirišućii medijske napise da bi Hrvatska mogla izgubiti najmanje dvije trećine Piranskog zaliva.

‘Ukoliko bi bilo šta od tih navoda bilo istinito, to bi bilo apsolutno šokantno i drastično bi mijenjalo situaciju u vezi s arbitražnim postupkom’, dodala je Pusić.

Prema pisanju Večernjeg lista, slovenački član arbitražnog suda Јernej Sekolec sve vrijeme postupka bio je u dosluhu sa svojom zemljakinjom Simonom Drenik, koja u postupku zastupa Ministarstvo spoljnih poslova Slovenije, gdje je i zaposlena. Tako su nastojali da osmisle plan kako da utiču na ostale članove sudskog vijeća. Večernji tvrdi da posjeduje transkript razgovora ovo dvoje diplomata.

Danas su pojedini srpski i hrvatski mediji objavili informaciju kako je Hrvatska izgubila granični spor sa Slovenijom kao i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudaca Arbitražnog suda da se presudi u njihovu korist. Spominju se večere sa sucima te transkripti iz kojih se može zaključiti da je Slovenija dobila spor već u ranoj fazi.

Večernji list: Iz transkripta sve jasno

Dnevnik Večernji list objavio je danas kako su u posjedu transkripata razgovora slovenačkog člana arbitražnog suda Јerneja Sekoleca i slovenske zastupnice pred sudom Simone Drenik iz Ministarstva spoljnih poslova u kojima se vidi kako joj je Sekolec prenosio detalje iz povjerljive diskusije predsjednika suda i ostalih arbitara.

Iz dijelova transkripta vidljivo je kako je Sekolec navodno prenio izjavu koju je pripisao predsjedniku Suda po kojoj mu je ovaj rekao kako su „Slovenci dobili što su htjeli na moru“ te da najmanje dvije trećine Piranskog zaliv ide Sloveniji.

Beogradski Kurir donosi kako je Hrvatska odlukom Arbitražnog suda izgubila Piranski zaljev. Isti izvor tvrdi i da su Slovenci aktivno lobirali kod sudija Arbitražnog suda.

„Slovenci su dobili izlaz na otvoreno more, odnosno direktan pristup međunarodnim vodama, što je važno za tu članicu EU, dok je Hrvatska završila kao potpuni gubitnik. Prema presudi, podjela zaljeva bit će 75 prema 25 ili 66 prema 33 posto u korist Slovenije, što će službeno biti saopšteno krajem godine. Odluka je konačna, pa poražena strana nema pravo žalbe“, piše Kurir dodajući da nema sumnje da je Slovenija izašla iz okvira regularnog ponašanja u arbitražnom postupku i da je sve vrijeme bila privilegovana kod sudija Arbitražnog suda, prenosi RTRS.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se