23.1 C
Zvornik
29. март 2024.

Hrvatska gradi most, BiH ćuti

ZAGREB, SARAJEVO – Zoran Milanović, predsjednik Vlade Hrvatske, najavio je da će „veoma brzo“ početi gradnja pelješkog mosta, za šta je obezbijeđen i novac.

Inače, izgradnjom ovog mosta Bosna i Hercegovina kao pomorska zemlja ostala bi bez pristupa međunarodnim vodama, što se prema mišljenju stručne zajednice ne smije dogoditi ni pod kojim uslovima.

„Pelješki most će se graditi, to će se dogoditi brzo, procedura bi trebalo da bude gotova do kraja godine, jer novac je tu. Poslije tri i pol godine problema, napokon je novac osiguran. Pelješki most je odabran kao najbolja opcija od strane onih u EU koji odlučuju o tome“, rekao je Milanović.

I pored ove najave Milanovića, u Bosni i Hercegovini, čiji je zvanični stav da BiH mora biti obezbijeđen pristup otvorenom moru, još niko nije reagovao, a u Ministarstvu transporta i komunikacija BiH samo su kratko rekli da nisu dobili nikakav zvaničan stav i da čekaju informacije o studiji izvodljivosti za gradnju tog projekta.

Na zvaničan upit, iz Ministarstva prometa i komunikacija do zaključenja ovog broja „Nezavisnih“ nismo dobili nikakav odgovor, iako je Slavko Matanović, ministar prometa i komunikacija, prije desetak dana imao sastanak sa Sinišom Hajdaš Dončićem, ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Hrvatske, na kojem je bilo riječi upravo o gradnji pelješkog mosta.

Nakon tog sastanka Matanović je rekao da će biti pokrenuto pitanje uspostavljanja zajedničke komisije koja će raditi na primjeni Konvencije UN o pristupu moru, što je za BiH jako važno s obzirom na to da insistira na tome da brodovi mogu da ulaze i izlaze iz neumskog akvatorijuma.

„Vlasti BiH se ponašaju indolentno. Izlaz na otvoreno more i pristup međunarodnim vodama je od suštinskog značaja za BiH i nikakve komisije o tome ne mogu raspravljati i dogovarati neke tehničke karakteristike. Hrvatska ima pravo da povezuje svoju obalu, ali most moraju graditi u visini od 60 metara i stubovima širine 500 metara. Sve drugo onemogućuje BiH da izlazi na međunarodne vode“, rekao je Ševal Kovačević, zamjenik predsjednika Pomorskog društva BiH i vještak saobraćajne struke.

Projekat izgradnje pelješkog mosta juče su predstavili Milanović i Dončić, a vrijednost ovog infrastrukturnog projekta koji će povezati Hrvatsku košta oko 2,8 milijardi kuna ili gotovo 370 miliona evra. Novac za ovaj projekat je obezbijeđen, a kako su rekli Milovanović i Dončić, sufinansiraće se iz fondova EU do 85 odsto od ukupne vrijednosti.

Zvaničnici Hrvatske za četvrti kvartal najavili su raspisivanje tendera za izvođenje radova, a već početkom 2016. godine i gradnju pelješkog mosta, koji bi trebalo da bude završen u roku od dvije i po do tri godine, prenosi Glas Srpske.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se