15.4 C
Zvornik
20. април 2024.

Hipo banka na Balkanu dobila novog vlasnika

BEČ – Mreža Hipo Alpe Adria banke na Balkanu dobila je od danas novog vlasnika, pošto se austrijska država povukla kao akcionar i predala banku američkom fondu „Advet“ i Evropskoj banci za obnovu i razvoj (EBRD).

Kao novi vlasnik mreže banaka Hipo na Balkanu zavedena je firma „Al Lake“, sa sjedištem u Luksemburgu, koja je u valsništvu Adventa i EBRD-a.

Nakon potpisivanja kupoprodajnog sporazuma sa konzorcijumom „Advent – EBRD“ 22. decembra prošle godine i predugovorom od 1. jula ove godine, dobijene su sve dozvole, među kojima i odobrenje Evropske centralne banke za proširenje licence, prenosi APA.

Izlaskom austrijske države iz kruga akcionara banke ukinute su sve restrikcija u vezi sa novim poslovima, koje je banci uveo Brisel.

Austrijski mediji su kao cijenu za otkup mreže Hipo na Balkanu naveli 200 miliona evra, od kojih je 50 miliona definisano kao najniža cijena, a daljih 150 miliona evra je vezano za gubitke tokom 2014. i 2015.godine.

Da bi mreža mogla da bude prodata, banke su morale prethodno biti „oslobođene“ rizika teških više milijardi evra.

Vlasnik sada ima pravo da vrati kreditne pakete prodavcu, ako se ispostavi da su nenaplativi.

Novi šef Hipo na Balkanu Ulrih Kising dolazi iz Njemačke i on je nekadašnji rukovodilac Berlinske investicione banke.

Kising je u prvom saopštenju kazao da je Hipo na Balkanu ponovo pokrenula svoje normalno poslovanje, bez restrikcija.

U Upravi ostaje Johanes Prokš, kao i Štefan Selden, Rajner Sihert, dok će Upravni odbor biti, kako je najavljeno, pojačan narednih nedjelja.

Agencije

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se