-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Guskova: Za avgust planirani napadi u Srbiji, BiH i Makedoniji

Najteže bi moglo biti u Republici Srpskoj – tamo bi, pod izgovorom „regulisanja konflikta“, mogli pokušati da dođu NATO ili novi odredi islamista, navodi ruski akademik Jelena Guskova.

Ruski akademik i istoričar Jelena Guskova upozorava da je realizacija „zelene transferzale“ ušla u završnu fazu, te da bi u avgustu moglo doći do oružanih napada u Srbiji, BiH i Makedoniji.

U tekstu dostavljenom Srni, Guskova navodi da će se, istovremeno, „dići na oružje Albanci u Makedoniji i na jugu Srbije u takozvanoj Preševskoj dolini, kao i u Sandžaku /Raškoj/“.

Pokušaće da zauzmu regione gdje je srpsko stanovništvo, a u centralnoj Srbiji i BiH biće izvršeno nekoliko terorističkih napada radi odvlačenja pažnje.

Guskova ukazuje na stari scenario u takvim situacijama – policija u Srbiji i Makedoniji počeće operaciju protiv naoružanih odreda terorista.

Kao posljedica provokacija, u sukobima će poginuti albanski civili, a onda će islamisti u Srbiji, Makedoniji i BiH uzeti oružje da pomognu „ugroženoj braći“.

Ti sukobi mogli bi da dobiju široki zamah i u njima bi, ratnim dejstvima različitog intenziteta, mogli biti obuhvaćeni Srbija, BiH, Makedonija i Crna Gora – navodi ruski akademik Jelena Guskova.

Ona upozorava da bi najteže moglo biti u Republici Srpskoj i da bi tamo, pod izgovorom „regulisanja konflikta“, mogli pokušati da dođu NATO ili novi odredi islamista.

Guskova se bavi postojanjem takozvane „islamske države“ na Balkanu i ističe da je „priliv“ muslimanskih izbjeglica sa Bliskog istoka na Balkan pojačan.

Amerikanci hoće da riješe „problem“ sa nepokorenim balkanskim Slovenima, smatra Guskova i napominje da, i pored gušenja suvereniteta i upravljanja spolja, Vašington nije postigao potpuni uspjeh.

Ona ukazuje da Republika Srpska jača svoju poziciju, da Makedonija pokušava da odbrani svoju nezavisnost, a da Srbija ne priznaje Kosovo.

Očigledan je rast islamskog radikalizma na Balkanu. Na jugu Srbije i u Crnoj Gori djeluju islamističke organizacije – „Vehabija“ i „Crvena ruža“, u Makedoniji je „Tarikat“, na Kosovu i sjeveru Albanije su ćelije Al Kaide.

U BiH islamisti istupaju kao zagovornici unitarne muslimanske Bosne i kao organizatori i izvršioci terorističkih akata, a cilj im je stvaranje „zelene transferzale“.

Guskova procjenjuje da će mađarski zid i zatvaranje granice prema Srbiji povećati broj muslimanskih izbjeglica koje ostaju u Srbiji i Makedoniji.

Ona upozorava da te izbjeglice dolaze bez dokumenata i da u Srbiji dobijaju dokumente „na riječ“, te iznosi podatak da je za pola godine granicu Srbije prešlo već 60.000 emigranata.

Većina „izbjeglica“ koje su se pojavile u Srbiji jesu muškarci, ne stariji od 27 godina – 94 odsto njih su islamske vjeroispovjesti, 56 odsto ih je bez porodice. Ne vole da se slikaju i ne oskudijevaju u novcu.

Prema nekim podacima, zaključuje Guskova, u Srbiji se nalazi hiljadu džihadista, od čega oko 200 u Beogradu, a ostali su u naseljima Ledinci, Zemunu, Paliluli i Medakovcu. Među njima je mnogo „Kosovara“, a novac dobijaju iz Beča.

Jelena Guskova podsjeća na izjavu predsjednika Srpske Milorada Dodika o opasnosti od islamskog radikalizma i da se u Sarajevu gradi 34.000 stanova za Arape, kao i da ima 3.400 potencijalno opasnih subjekata sposobnih da vrše terorističke napade.

Priredila: Vesna ŠURBAT (SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se