12 C
Zvornik
20. април 2024.

Grčki mediji: Grčka u Aušvicu

Grčki mediji, od desnih do potpuno lijevih, bili su rijetko kad tako jedinstveni kao danas. Njihovi komentatori u svom bijesu ne uzdržavaju ni od neukusnih poređenja.

Prenoseći da je jedan od naslova grčke štampe „Njemačka ponovo cijepa Evropu“ i da su mediji ljuti zbog zahtijeva kreditora, politički magazin „Špigel“ navodi da je desničarski grčki dnevnik „Dimokratia“ imao najupadljiviji nasvlov – „Grčka u Aušvicu-Šojble teži holokaustu u Evropi“.

Najprodavaniji grčki list „Ta Nea“ piše o „Gordijskom čvoru“ i u Napoleonovoj uniformi objavljuje fotografiju njemačkog ministra finansija Volganga Šojblea, dok ljevičarski dnevnik „Efsyn“ ima naslov „Šojble naređuje: Potopite zemlju“.

List „Avgi“ za koji se kaže da je „Sirizin“ portparol, ukazuje da „Nemačka ponovo cijepa Evropu“ i piše o puču protiv evropske ideje koji demontira grčki suverenitet i ponižava zemlju ili želi da je izbaciti iz evro-zone.

Internet portal iskra.gr, koja važi kao važna platforma radiklanog krila Sirize piše da je evro-zona „savez ucijenjivača i iništitelja“, prenose njemački mediji.

Njemačko Ministarstvo finansija koje vodi Šojble, sastavilo je, naime, plan o dva puta izlaska Grčke iz krize, od kojih je jedan i privremeni izlazak Atine iz evro-zone na najmanje pet godina, saznao je „Frankfurter algemajne Zontagscajtung“.

„Sa Atinom bi se pregovaralo o jednom privremenom izlasku iz evro-zone na najmanje pet godina, tokom čega bi ona restruktuirala svoje dugove. Zemlja bi ostala, međutim, član Evropske unije i dobijala bi i dalje podršku za rašt, humanitarnu i tehničku podršku“, prenio je juče ovaj list Šojbleove planove koji su podjelili analitičare i političare.

Jedan ucesnik sastanka ministara evro- zove u Briselu ovog vikenda rekao je rekao da je atmosfera tokom protekle noci bila toliko teška „čak nasilna“ zbog sukoba stavova njemackog i francuskog ministra, Šojbelea i Mišela Sapina.

Šojble je „ukrstio mačeve“ i sa guvernerom Evropske centralne banke (ECB) Marijom Dragijem, odbrusivši italijanskom bankaru:

„Ja nisam glup, to je bilo ludo, (kao da je ovo) dečji vrtić“, opisao je jedan izvor atmosferu tokom devet sati pregovora među umornim ministrima.

A protiv izlaska Grčke iz evro-zone bio je i predsjednik Evropskog parlamenta, njemački socijaldemokrata Martin Šulc.

„Vrijeme je da se svi smirimo, ohladimo glave i da se usredsredimo na širu sliku“, poručio je Šulc u Briselu i poručio da bi „Gredžit“ doveo do „neprevidljivih, možda i katastrofalnih posledica“.

Poslije 17 sati mučnih i na momente vrlo delikatnih pregovora, lideri Evropske Unije postigli su dogovor sa Grčkom o trećem paketu pomoći.

TANJUG

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se