12 C
Zvornik
25. април 2024.

FIFA doživotno suspendovala Blejzera zbog mita i korupcije

Bivši član Izvršnog komiteta Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) Čak Blejzer dobio je doživotnu zabranu obavljanja svih fudbalskih aktivnosti zbog umješanosti u mito i korupciju.

Etički komitet FIFA saopštio je da je Blejzer bio „ključni igrač u planovima vezanim za ponudu, prihvatanje, isplatu i prijem neobjavljenih i nezakonitih isplata i ostale prevare“.

Sedamdesetogodišnji Blejzer jedan je od optuženih za korupciju koji se izjasnio krivim i tajno odlučio da sarađuje sa američkim istražnim organima.

On je priznao da je zajedno sa drugim članovi vrhovnog tjela FIFA pristao da primi mito kako bi glasali za Francusku i Južnu Afriku kao domaćine Mundijala 1998. i 2010. godine.

Upravo njegovo svjedočenje pomoglo je američkim vlastima da stvore osnov za pokretanje masovne istrage korupcije u FIFA, koja je krajem maja dovela do hapšenja sedmorice vosokih zvaničnika FIFA u Cirihu, a potom i do ostavke prvog čovjeka Sepa Blatera.

Blejzer je bio član Izvršnog komiteta FIFA u periodu od 1997. do 2013, a bio je i generalni sekretar KONKAKAF-a od 1990. do 2011. godine.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se