-0.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik uputio pismo zahvalnosti Vladimiru Putinu

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik uputio je pisma zahvalnosti predsjedniku Ruske Federacije Vladimiru Putinu i ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, jer je Rusija svojim glasom u Savjetu bezbjednosti UN spriječila da se, kroz prijedlog rezolucije Velike Britranije o Srebrenici, stigmatizuje cijeli srpski narod.

„Ne samo što ste spriječili da srpski narod potpuno neutemeljeno i nepravedno ponese epitet naroda koji je počinio genocid, već ste svojim glasom zaustavili dodatnu destabilizaciju cijelog regiona. Usvajanje jedne takve rezolucije bi sve narode koji žive u BiH trajno udaljilo od mogućnosti pomirenja, a pomirenje u BiH ne bi bilo moguće da je jedno takvo jednostrano tumačenje događaja dobilo i svoj pravni život kroz obavezujuću rezoluciju Savjeta bezbjednosti UN“, istakao je predsjednik Dodik u pismima upućenim predsjedniku Putinu i ministru Lavrovu.

Dodik naglašava da je Rusija svojim glasom u Savjetu bezbjednosti UN dala nadu da će jednog dana izaći na vidjelo istina o stradanju Srba u Srebrenici, ali i u cijeloj BiH.

„Vaš glas u Savjetu bezbjednosti UN bio je glas razuma, pravde i saosjećanja sa svim žrtvama u BiH, bez obzira na njihovu vjersku ili nacionalnu pripadnost“, istakao je Dodik, izrazivši zahvalnost i za principijelnost Rusije na očuvanju Dejtonskog mirovnog sporazuma.

Predsjednik Srpske je podsjetio da Republika Srpska nikada nije negirala da se u Srebrenici u julu 1995. godine desio veliki zločin, niti je ikada stala u zaštitu bilo koga za koga je utvrđeno da je u tom zločinu učestvovao.

„Međutim, naši dokazi i apeli da se taj zločin sagleda iz konteksta ranije počinjenih zločina nad Srbima tog kraja od 1992. do 1995. i dalje ostaju bez ikakvog odjeka, čak i u pravosudnim institucijama BiH. Ni nakon dvadeset godina od završetka rata, hiljade dokaza o počinjenim zločinima nad oko 3.500 Srba tog kraja od 1992. do 1995. godine nisu predmet nijednog pravosuđa, ni domaćeg ni međunarodnog“, naveo je Dodik.

On je naglasio da je Republika Srpska predlagala i dalje predlaže da se formira međunarodna ekspertska komisija koja će utvrditi sva dešavanja u Srebrenici u periodu od 1992. do 1995. godine, te da je spremna da izvještaj jedne takve komisije prihvati.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se