12 C
Zvornik
19. април 2024.

Dodik: Politika pomirenja doživjela krah, to je bila želja Bošnjaka

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik upozorio je da je današnjim napadom na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima politika pomirenja doživjela krah i da je to apsolutno evidentna želja Bošnjaka i njihovih političkih predstavnika.

„Napad na gospodina Vučića je apsolutno neprihvatljiv. To je napad na srpski narod i na politiku pomirenja“, istakao je Dodik u izjavi Srni.

On je napomenuo da je u Sarajevu danima „podgrijavana atmosfera“ linča prema srpskom narodu, koja je znatno pooštrena britanskim prijedlogom rezolucije o Srebrenici, što potvrđuje namjere politizacije cijelog tog događaja.

„Cijenim i treba razumijeti namjeru gospodina Vučića da ode u Srebrenicu, to je bio način da se iskaže poštovanje prema žrtvama… Međutim, očigledno je ovim dokazano da je to događaj od visokog političkog značaja za bošnjački narod koji ne trpi nikakvu srpsku prisutnost u smislu upravo ovoga što je Vučić htio da uradi, a to je pomirenje i odavanje počasti žrtvama“, navodi Dodik.

Predsjednik Srpske je zatražio efikasnu istragu današnjeg napada na premijera Srbije u Potočarima, a od srpskih predstavnika na nivou BiH da suspenduju aktivnosti u zajedničkim institucijama dok se ovaj incident ne razjasni do kraja.

Dodik je takođe ponovio da Srebrenica jeste mjesto velikog stradanja, ali da, nažalost, pomen žrtvama danas nije uspio da bude značajniji od politike.

„Neprihvatljivo je da se fizički napadne jedan premijer, da bude pogođen kamenom… Razgovarao sam sa gospodinom Vučićem, potvrdio mi je da je napadnut i da je pogođen u glavu i da je bilo svakavih uzvika“, rekao je Dodik.

On je dodao da cijela srpska javnost treba da bude zahvalna premijeru Vučiću jer se svjesno i hrabro, u ime srpskog naroda, izložio opasnosti odlaskom u Potočare.

Dodik je istakao da je današnji incident pokazao „kako bi se proveli svi iz Srpske koji bi tamo eventualno bili prisutni“.

„Nisam čovjek kojem nedostaje hrabrosti, ali izlaganje takvim stvarima nije u najboljem interesu pomirenja i u tome treba tražiti razloge zašto je nemoguće svih sljedećih godina tamo biti. Za to će morati da prođu mnoge godine“, kaže Dodik.

Dodik je ocijenio indikativnim i to što su oni koji su kreirali televizijski prenos uživo iz Srebrenice namjerno sklonili kamere BHT-a sa samog incidenta.

„To govori o tome da su svi, od televizije do učesnika bili upoznati o mogućnosti takvog događaja i nisu željeli da ga dokumentuju javnosti“, naglasio je predsjednik Srpske.

Dodik je izrazio uvjerenje da je to ipak neko snimio i da će se pokazati sva bezobzirnost onih koji nisu bili sposobni da taj događaj odavanja počasti nastradalima uspješno dovedu do kraja, nego su morali da mu „stave jednu ovakvu mrlju“.

„Ali, tu je još jedna stvar evidentna. Pet godina nakon događaja u Srebrenici Alija Izetbegović nije uspio ili nije htio da ode u Srebrenicu. Potvrda za to je Ante Jelavić, koji ga je pitao zašto to ne želi ili neće, a Alija mu je odgovorio: ‘Pa da budem kamenovan“, napomenuo je Dodik.

On je ocijenio da Alija Izetbegović nije smio da ode u Srebrenicu zbog toga što je imao osjećaj odgovornosti za sve ono što se čuje posljednjih godina o tome i o ulozi nekadašnjeg predsjednika SAD Bila Klintona, koji je sada u Srebrenicu došao da „pere dušu“ na mjestu zločina u kome je imao određenu ulogu.

Dodik je istakao da je danas očigledno da su Alijin sin Bakir Izetbegović i ostali bošnjački lideri postigli konsenzus da od Srebrenice prave određenu komercijalizaciju u političkom smislu.

„Ovo zaista ne vodi ničemu, Srebrenica treba da bude mjesto na kome se odaje poštovanje svim nastradalima, a sve izvan toga samo pravi još veće podjele u BiH. BiH nakon ovoga sigurno neće biti stabilnija i imaće ogromne probleme u svom samom postojanju“, zaključio je Dodik.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se