-1.6 C
Zvornik
20. април 2024.

Dodik: Niko neće odgovarati ukoliko istragu o napadu na Vučića budu vodili organi iz Sarajeva

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da niko neće odgovarati ukoliko istragu o napadu na premijera Srbije Aleksandra Vučića u Potočarima budu vodili organi iz Sarajeva, te dodao da na ovoj istrazi treba da rade organi Srpske i Srbije.

„Republika Srpska je preduzela žestoku akciju da ispita događaj, kada budemo imali kritični nivo informacija, pojaviće se Tužilaštvo BiH koje će to preuzeti, umrtviti i od toga ništa neće biti“, rekao je Dodik za RTS.

On je podsjetio da ni Predsjedništvo, ni Savjet ministara BiH nisu kvalifikovali ovaj događaj u Potočarima, već da je bilo samo pojedinačnih izjava.

Povodom izjave bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića, koji je garantovao bezbjednost premijeru Srbije u Potočarima, da žali zbog napada na Vučića, Dodik smatra da Izetbegović žali što se to nije odigralo do kraja, da Vučić bude linčovan.

„Jedan broj ljudi instruisan i motivisan potrebom da linčuje i ubije Vučića, krenuo je u stampedu, a Vučić bi da nije izvučen sigurno bio zgažen ili bi završio sa smrtnim posljedicama“, dodao je Dodik i podsjetio da je Bakir Izetbegović rekao da je to bilo spontano i da se nije moglo reagovati.

Predsjednik Srpske je podsjetio da je ranije bio u Potočarima i odao počast žrtvama, a da je sve prije i poslije politizacija tog događaja u kome bošnjačka elita i politička struktura iz Sarajeva pokušavaju da komercijalizuju taj događaj.

„To se pokazalo i ne samo ove godine nego i ranijih godina i ja nisam htio da budem dio toga i da doprinesem toj propagandi i politizaciji“, naveo je Dodik i dodao da je spreman da odvoji ono što je problem žrtava i zločina od onoga što je politizacija i želja za satanizacijom jednog naroda.

Cilj provođenje dogovora sa Eštonovom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je provođenje dogovora koji je prije četiri godine postignut sa tadašnjim visokim predstavnikom EU Ketrin Ešton o reformi pravosuđa u BiH cilj referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

„Ja nisam protiv kompromisa, ne odlučujem o tome da li će biti referendum, ali je odluka donesena. Ukoliko dođe do rješenja o kojima govorimo vratićemo se u Narodnu skupštinu i odlučićemo šta ćemo“, rekao je Dodik.

Podsjetivši da je prije četiri godine sa Eštonovom postignut dogovor o reformi pravosuđa, Dodik je istakao da je ta izjava cilj referenduma.

„Postoji izjava koju smo potpisali, danas je ta izjava cilj referenduma. Mi tamo tražimo veoma jasno šta treba da se uradi“, rekao je Dodik za RTS.

Napominjući da je referendum u svim državama moguć, Dodik ističe da stranci ne dozvoljavaju da Srpska ide na referendum da narod ne bi shvatio da se time rješavaju stvari.

„Mi nismo uzeli pušku u ruku, mi smo uzeli olovku“, rekao je Dodik, napominjući da Srpska ne traži ništa što joj ne pripada, niti nešto novo, da to nije akcija, nego reakcija.

On je napomenuo da je i određeni broj Srba u zajedničkim organima protiv referenduma, te istakao da BiH nema pravo na pravosuđe.

„Najpogubnija stvar kroz istoriju bili su Srbi podanici koji u pravilu prema stranicima rade ono što oni očekuju“, rekao je Dodik i dodao da se zato protura priča da su stranci važni.

Dodik je rekao da Srpska treba da pokaže da se bori protiv izmjena Ustava BiH, te upozorio da u zajedničkim institucijama BiH pojedini Srbi pokazuju podaništvo.

„Ovdje se radi o Dejtonskom sporazumu i o tome hoćemo li mi dozvoliti da budemo skršeni ili ne“, istakao je Dodik

On je istakao da u BiH ne može da vlada deset ambasadora, te da BiH može postojati samo na bazi unutrašnjeg konsenzusa.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se