naslovnaPolitikaVIJESTI

Dodik i Putin sinoć razgovarali telefonom

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik razgovarao je sinoć telefonom sa predsjednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom o britanskom nacrtu rezolucije o Srebrenici u Savjetu bezbjednosti UN, saznaju „Nezavisne novine“.

Detalji tog razgovora nisu poznati.

Britansku rezoluciju o Srebrenici danas je u Savjetu bezbjednosti UN blokirala Rusija koja je uložila veto, uzdržane su bile Kina, Nigerija, Angola i Venecuela, dok je preostalih 10 članica glasalo „za“.

Predsjednik Dodik sastao se 19. juna u Sankt Peterburgu sa ministrom inostranih poslova Rusije Sergejom Lavrovim koji mu je tada prenio stav Moskve da je britanska rezolucija o Srebrenici neprihvatljiva i antisrpska.

Dodik je tada rekao da je Lavrov veoma jasno potvrdio da Rusija, a i on lično, veoma dobro razumiju nijanse kad je riječ o odnosima u BiH i da bi bilo kakva jednostrana rezolucija, kakva je britanska o Srebrenici, samo dovela do još većeg raskola u BiH.

Ranije je predsjednik Srbije Tomislav Nikolić poslao pismo Putinu u kom je zamolio Rusiju da spriječi usvajanje rezolucije o Srebrenici.

I premijer Srbije Aleksandar Vučić na konferenciji za novinare prije dva dana pozvao je Rusiju da uloži veto na usvajanje britanske rezolucije.

(SRNA)

Tagovi
Back to top button
Close
Close