12 C
Zvornik
02. октобра 2022.

Dodik: Bakir Izetbegović i SDA su najveća prijetnja miru i stabilnosti

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je Srni da su Bakir Izetbegović i SDA najveća prijetnja miru i stabilnosti kako BiH tako i regiona.

„Atentat na premijera Srbije u Potočarima, na mjestu koje je objezbjeđivala firma Izetbegovićevog saradnika, slika je mira i stabilnosti koju Izetbegović danas patetično brani. Nijedan referendum u Republici Srpskoj, pa ni ovaj o kojem je juče donijela odluku Narodna supština Republike Srpske ne može i neće destabilizovati prilike na način na koji je to uradila Izetbegovićeva politika u Potočarima bez referenduma“, rekao je Dodik upitan da prokomentariše Izetbegovićevu tvrdnju da referendum o radu Suda i Tužilaštva BiH predstavlja „najopasniji čin destrukcije Dejtonskog mirovnog sporazuma od njegovog potpisivanja“.

Dodik, koji je predsjednik Republike Srpske, pojasnio je da je referendum demokratsko sredstvo i da je to način da narod Srpske kaže svoj stav, a Izetbegovićevi komentari ne mogu i neće promijeniti tu činjenicu.

Dodik je podsjetio da su provođenje presude „Sejdić-Finci“ i usvajanje mehanizma koordinacije zaustavili upravo SDA i Bakir Izetbegović, pa se on s pravom može nazvati najvećim kočničarom BiH na evropskom putu.

„Izetbegović više voli neke radikalnije destinacije i zato imamo puno pravo da sumnjamo da je veoma svjesno opstruisao put BiH ka EU“, naglasio je Dodik.

Što se tiče Suda i Tužilaštva BiH, koji su već godinama pod političkom kontrolom SDA, kaže on, potpuno je jasno odakle bojazan Izetbegovića mlađeg da bi nakon godina tortura koje je provodio preko tih institucija mogao ostati bez tako važnih poluga vlasti.

„Lažni demokrata i lažni mirotvorac, koji odnose sa susjednom državom uslovljava puštanjem na slobodu ratnog zločinca kakav je Naser Orić, posljednji je pozvan da drži slovo o miru ili stabilnosti“, istakao je Dodik.

On je naveo da Izetbegovićeve komentare na račun prilika u Republici Srskoj „doživaljavamo kao miješanje u unutrašnja pitanja Republike Srpske na koje ni Izetbegović ni SDA ne mogu i ne treba da utiču“.

„U Republici Srpskoj nema dinastičkog vladanja, na vlasti nije član dinastije, već voljom građana birani predsjednik i voljom građana birana vlada“, poručio je predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

>>> Izetbegović: Raspisivanje referenduma predstavlja najopasniji čin destrukcije Dejtonskog sporazuma

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se