LIFESTYLE

Deset znakova da vam smeta gluten

Celijakija izaziva dijabetes i neplodnost kod oba pola. Baš kao i Novak Đoković, mnogi su prepoznali simptome, promjenili režim ishrane i dobili više snage.

Nisu rijetki slučajevi da ljekari ne mogu na „prvu loptu“ da dijagnostikuju zašto neki pacijent ima određene zdravstvene probleme. Posljednjih godina sve više se dolazi do zaključka da tegobe u velikoj mjeri pravi i način ishrane. To je na svojoj koži najbolje osjetio Novak Đoković. Kada je prestao da unosi namirnice koje sadrže gluten, srpski teniser je fizički ojačao i postao najbolji na svijetu.

Procjenjuje se da je čak 40 procenata svjetske populacije netolerantno na gluten. U pitanju je protein, koji se nalazi u pšenici, raži i ječmu. Brojna istraživanja na ovu temu su pokazala da postoji deset simptoma, koji bi mogli da ukažu na netolerantnost prema glutenu:

– Prije svega se javljaju smetnje u probavi, gasovi, nadimanje, rijetka stolica ili zatvor (najizraženiji je kod djece poslije konzumiranja namirnica sa glutenom).

– Keratoza pilaris (poznata i pod nazivom „ćureća koža“) na rukama.

– Zamor ili umaranje nakon obroka koji sadrži gluten.

– Dijagnoza autoimunog oboljenja, kao što su Hašimotov tiroiditis, reumatoidni artritis, lupus, psorijaza, ulcerozni kolitis, skeloderma ili multipla skleroza.

– Neurološki simptomi poput vrtoglavice ili osjećaja da nemate ravnotežu.

– Disbalans hormona.

– Migrenske glavobolje.

– Dijagnoza hroničnog umora ili fibromijaglije.

– Upale, otok ili bol u zglobovima (prstima, koljenima, kukovima).

– Promjene u raspoloženju, anksioznost, depresija.

Pojedincima smeta brašno prilikom varenja hrane, dok onima koji imaju celijakiju smeta protein iz žitarica, jer nema enzima za varenje proteina. Za svakoga ko ima ovaj problem jedini lijek je bezglutenska ishrana.

Sve više se pokazuje da nedijagnostikovana celijakija dovodi do neplodnosti (kod oba pola) i dijabetesa. Neko oboli još kao beba, a pojedinima u kasnijem dobu okidač za bolest može da bude stresna situacija. Ljekari zato savjetuju da se djeci do godinu dana u ishranu ne uvode namirnice koje sadrže gluten, prenose Novosti.

Osjetljivi na gluten ne bi trebalo da jedu i namirnice sa konzervansima. Problem je što se na deklaracijama proizvoda rijetko kada naznači da li sadrže gluten. Za ishranu se preporučuje voće, povrće i svježe meso, piju se prirodno cijeđeni sokovi, voda, prirodni čajevi…

Možete da utvrdite da li imate ovaj problem ako odete na test intolerancije putem krvi. Bilo je slučajeva kada je pacijent otkrio da mu smeta samo jedna namirnica, konkretno je bio u pitanju paradajz i čim ga je izbacio iz ishrane u svakom obliku, osjećao se neuporedivo bolje, snažnije i zdravije.

(Nezavisne)

Tagovi
Back to top button
Close
Close