5.9 C
Zvornik
19. април 2024.

Dačić: U potpunosti ispoštovati dogovor iz Minska

Predsjedavajući OEBS-om Ivica Dačić pozvao je danas sve potpisnike sporazuma iz Minska da poštuju dogovoreno i da sprovode sve sporazumne odredbe.

Dačić je, nakon sastanka sa ministrom spoljnih poslova Ukrajine Pavelom Klimkinom i zvaničnicima OEBS-a u Kijevu, rekao da je Srbija kao predsjedavajuća OEBS-om spremna da uloži sve napore da pomogne u lakšem rješavanju sukoba i ostvarivanju napretka u Ukrajini, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova Srbije.

Prema Dačićevim riječima, potrebno je ubrzati politički proces, odnosno politički dogovor o održavanju lokalnih izbora, kao i o ustavnoj reformi koja treba da bude usmjerena na decentralizaciju, uz davanje određenog statusa Donbas regionu.

„Veoma je važno da se održe lokalni izbori na osnovu dogovora uz učešće OEBS-a, odnosno ODIHR-a, i naravno ključno je da se ublaži teška humanitarna situacija i ekonomsko stanje“, rekao je Dačić i najavio da će prisustvovati sastanku Trilateralne kontakt grupe 21. jula u Minsku.

Povodom informacija da se Srbi u istočnoj Ukrajini bore na strani Donjecka i Luganska, Dačić je naglasio da Srbija procesuira sve one koji učestvuju u ratnom sukobu bilo gdje u svijetu, uključujući i Ukrajinu, te poručio da „svakoga ko učestvuje u konfliktima van Srbije, u Srbiji čeka zatvor“.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se