4.3 C
Zvornik
19. април 2024.

Dačić: Referendum je pitanje za Republiku Srpsku

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je referendum o Sudu i Tužilaštvu BiH pitanje za Republiku Srpsku i istakao da Srbija poštuje Dejtonski mirovni sporazum, teritorijalni integritet BiH, kao i sva prava i nadležnosti koja imaju entiteti.

Dačić je izjavio za B92 da je Srbija životno zainteresovana za stabilnost u BiH, što znači da će da poštuje dogovor sva tri naroda i oba entiteta.

Odgovarajući na pitanje da li je odluka o najavi referenduma zapravo izlazak iz okvira Dejtonskog sporazuma, Dačić je rekao da Srbija ne želi bilo kakvu destabilizaciju, ali da, s druge strane, svi treba da znaju da se nikakve stvari ne mogu nametati.

„O tome se mora razgovarati i otvoreno govoriti o svim problemima, naročito ako se ima u vidu predistorija kako su ovi sudovi i tužilaštva uopšte dobili svoje nadležnosti, ne Dejtonskim sporazumom“, rekao je Dačić.

Odgovarajući na pitanje da li će Srbija pokušati da utiče na Srpsku, Dačić je rekao da Srbija želi da sve strane, svi narodi i vlasti u BiH, Republici Srpskoj i Federaciji BiH vode računa o ukupnoj stabilnosti i stabilnosti regiona.

„Prema tome, ne može se reći da je ovo sada jedino pitanje o kojem treba razgovarati. Uostalom, EU je pokrenula čitav proces razgovora o evropskom putu BiH“, rekao je Dačić.

On je naveo da je Srbija veoma konstruktivan faktor i da joj svi odali priznanje zato što djeluje stabilizujuće u BiH, što će činiti i dalje, ali da je Srbija je apsolutno protiv revizije Dejtonskog sporazuma protiv volje bilo kog naroda u BiH.

Dačić je naveo da Dejtonski sporazum nije izmislila Srbija, nego Amerika, a 20 godina poslije toga ispada da je Dejtonski sporazum kočnica za razvoj BiH, dok se zaboravlja se da je to bio način za prestanak rata.

„Neka postignu novi dogovor. Mi nemamo ništa protiv. Mi smo saglasni sa svim o čemu se saglase sva tri naroda u BiH“, rekao je Dačić.

On je rekao da su sve ono što se dešavalo u vezi sa Naserom Orićem, izbjegavanje bilo kakve odgovornosti muslimanske strane za zločine nad Srbima, incident u Srebrenici, otvaranje pitanja institucija BiH kao što su Sud i Tužilaštvo, pitanja o kojima treba otvoreno razgovarati i tražiti rješenja.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se