5.9 C
Zvornik
25. април 2024.

Da li je cilj rezolucije u UN ukidanje RS?

BEOGRAD – Eventualno usvajanje rezolucije u SB UN o Srebrenici koju je predložila Velika Britanija ne može biti direktan osnov za ukidanje Republike Srpske, ali u srpskoj vladi kao i u RS očigledno da postoji strah od onoga šta bi moglo da se dogodi u realizaciji njemačko-britanske inicijative kojom treba BiH uspostaviti kao funkcionalnu državu, smatraju sagovornici beogradskog „Danasa“ Aleksandar Popov, kopredsednik Igmanske inicijative, i Aleksandra Joksimović, direktorka Centra za spoljnu politiku, koji su komentarisali izjavu Ivice Dačića, šefa srpske diplomatije, da bi usvajanje rezolucije u SB UN bio osnov za ukidanje RS.

Aleksandra Joksimović za „Danas“ kaže da treba imati u vidu njemačko-britansku inicijativu koja govori o funkcionalnosti BiH.

„Možda u tom kontekstu postoji bojazan šta će se dešavati, odnosno pod kakvim će pritiskom biti RS u uspostavljanju BiH funkcionalnom“, smatra Joksimović.

Aleksandar Popov za „Danas“ kaže da ne može rezolucija SB UN, ukoliko bude usvojena, da bude osnov za ukidanje Republike Srpske.

„Termin genocid je do sada upotrebljen više puta i to u presudama Haškog tribunala, suda u Strazburu, a čak se i Srbija prilikom usvajanja Rezolucije o Srebrenici u Skupštini indirektno pozvala na presude međunarodnog suda. Rezolucija organa UN ne može biti osnov za ukidanje RS“, ističe Popov. Upitan da li Dačić možda misli na centralizaciju BiH na kojoj insistiraju Velika Britanija i Njemačka, on odgovara da i tu političari stvari predstavljaju crno i bijelo i da je mnogo manipulacija.

„Nemačko-britanski predlog je osnova za reforme i uspostavljanje BiH kao funkcionalne države, bez ukidanja entiteta sa jasno utvrđenim nadležnostima po principu supsidijarnosti. Da se tačno zna čime se bavi centralne i ostale vlasti. To Dodik nije prihvatio i sada se tim planom manipuliše“, navodi Popov.

Prema njegovim riječima, Srbiji ne trebaju izjave poput ove Dačićeve. On očekuje da će i njemačka kancelarka u Beogradu jasno reći srpskim zvaničnicima da moraju da se jasno odrede prema Miloradu Dodiku, predsjedniku RS, odnosno da li podržavaju reformu BiH ili ne.

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se