13.1 C
Zvornik
29. септембра 2022.

Da li je britanska nečista savjest dovela do rezolucije?

Nekadašnji pomoćnik generalnog sekretara UN Džulijan Harston ocijenio je da je britanski prijedlog rezolucije o Srebrenici, koji je zbog protivljenja Rusije odbijen u Savjetu bezbjednosti, bio greška, te zapitao da li Ujedinjeno Kraljevstvo grize savjest kada je riječ o Srebrenici.

„Trebalo bi da je tako. Kao član Savjeta bezbjednosti odobrilo je rezoluciju u kojoj je odbijeno razumno povećanje trupa Unprofora koje bi branile takozvane sigurne zone. Što je još važnije, Ujedinjeno Kraljevstvo imalo je u sklopu vojnih snaga Unprofora veliki broj štabnih oficira koji su direktno informisali London o svakom vojnom razvoju događaja, dok su iz Londona o svemu što se događa bili bolje obavještavani od bilo kog drugog vojnog kontigenta. Glas Ujedinjenog Kraljevstva u Njujorku trebalo je grlato da upozori na dolazeću katastrofu. To se nije desilo“, napomenuo je Harston.

Harston je u autorskom tekstu za „Politiku“, naslovljenom „Gdje je Englezima bila pamet“, zapitao da li je nečista savjest 20 godina kasnije dovela do toga da Forin ofis krene u proceduru sa rezolucijom o Srebrenici.

„To bi, pretpostavljam, mogla da bude neka vrsta opravdanja, ali ja mislim da ne može biti“, istakao je Harston, britanski karijerni diplomata.

Napomenuvši da muslimanski fundamentalizam raste svakim danom u BiH, Harston je naglasio da vlada Ujedinjenog Kraljevstva „ima svoje razloge da brine oko eventualnog širenja te aktivnosti“, pa skodno tome i želju da povodom toga nešto učini.

„Možda je bolje da svoj bijes ti muslimani usmjere samo na Balkan, umjesto na London ili Mančester. Stoga, predložite rezoluciju u Savjet bezbjednosti koja će destabilizovati Balkan, okrivite Srbe kao i obično, i na taj način problem ostaje lokalni. Naravno da ne“, ističe Harston.

On je ocijenio da je ishod britanske inicijative od početka bio predvidiv.

„Britanski ambasador je rekao da je šokiran. Da je samo pogledao oko stola prije nego što je otvorio usta, shvatio bi da nema šokiranih lica. Ishod je od početka bio predvidiv. Amerikanci su, predvidivo, ishod opisali kao još jednu ‘mrlju’ na UN. Na taj su način, po običaju, prebacili odgovornost na UN umjesto na Savjet bezbjednosti i one koji su odlučili da ‘guraju’ rezoluciju uprkos njenoj neizbježnoj propasti“, zaključio je Harston.

(SRNA)

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,108PratilacaZaprati
988PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se