5.4 C
Zvornik
25. април 2024.

Da bi bilo partnerstva, mora biti i međusobnog poštovanja

BANJALUKA – Predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović pozdravila je poruke međunarodnih predstavnika da treba da se radi u partnerskom duhu sa vlastima Srpske i BiH i poručila da je Republika Srpska za partnerstvo sa svima i da vjeruje da treba zajedno da se radi, ali da bi partnerstvo istinski funkcionisalo mora postojati i međusobno poštovanje.

Upitana da prokomentariše zajedničku izjavu šefa Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemarka i diplomata iz SAD, Francuske, Velike Britanije i NJemačke o planiranom referendumu u Republici Srpskoj, Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska hoće partnerstvo, ali da svi moraju da znaju da je postalo nepodnošljivo da Republika Srpska, iako najfunkcionalniji dio BiH, bude stalno za nešto kriva i dodala da problemi s kojima se suočava BiH ne stanuju u Republici Srpskoj.

„Nepodnošljivo je da nam protokoli pojedinih stranih ambasada zahtijevaju da uklonimo obilježja Republike Srpske kada njihovi ambasadori dolaze na sastanke, jer to, tobože, krnji suverenitet BiH. Republika Srpska je dejtonska kategorija i, ako su na braniku Dejtona, kako kažu, onda moraju i to da prihvate, a ne samo ono što im odgovara. Moraju i da se ponašaju na jednak način prema svim žrtvama proteklog rata, ako nam već pričaju o pomirenju“, istakla je Cvijanovićeva.

Kad pričamo o pravdi, kaže premijer Srpske, ona mora da bude svima jednako dostižna i upravo zato treba da se zajedno radi i na popravljanju pravosudnog sistema.

„Nažalost, nismo vidjeli takav pristup međunarodne zajednice proteklih godina, ali još nije kasno da se stvari poprave“, rekla je Cvijanovićeva Srni.

Ona je naglasila da referendum nije nikakava prijetnja partnerstvu, on će pokazati šta građani Republike Srpske misle o takvom pravosuđu BiH, a to je ujedno i poziv da se stvari urede na pravilan način.

SRNA

POVEZANO

ISTAKNUTO

IZBOR UREDNIKA

Pratite nas

25,923FanovaLajkuj
1,112PratilacaZaprati
955PratilacaZaprati
1,123PretplatniciPretplatite se